Låna till köksrenovering

Att renovera köket är oftast en kostsam investering, men det kan också höja värdet på din bostad och vara en bra investering. Behöver du låna till en köksrenovering kan du göra det med vårt privatlån på upp till 500 000 kronor. Här går vi igenom allt du behöver veta om att låna pengar till en köksrenovering och vad som kan vara bra att tänka på innan.

20 juni 2024 Privatlån

Hur mycket kostar en köksrenovering?

För att veta hur mycket pengar du behöver låna till en köksrenovering behöver du veta på ett ungefär vad renoveringen kommer att kosta. Kostnaden för en köksrenovering kan variera beroende på flera saker, såsom kökets storlek, materialval, arbetskostnader och omfattningen av renoveringen:

 • Kökets storlek: Större kök kräver mer material och arbete, vilket ökar kostnaden.
 • Material och utrustning: Val av material och köksutrustning (exempelvis. bänkskivor, skåp, vitvaror) spelar en stor roll för kostnaden. Lyxmaterial och högkvalitativa apparater är dyrare än om du väljer standardmaterial.
 • Arbetskostnader: Kostnaden för arbetskraft varierar beroende på var du bor och vilken byggfirma du tar in. Det är viktigt att inkludera kostnader för elektriker, rörmokare, snickare, etc. Kom dock ihåg att du har rätt till rot-avdrag på en del av arbetskostnaden.
 • Omfattning av renoveringen: En fullständig ombyggnad där man ändrar kökets layout kommer att vara dyrare än en enklare uppdatering med nya luckor och bänkskivor. 

För en grundläggande renovering kan du räkna med kostnader runt 50 000 - 100 000 kronor, medan en mer omfattande och högkvalitativ renovering kan kosta 100 000 kronor och uppåt.

Något som är viktigt är att ta in flera offertförslag från olika byggfirmor för att få en mer exakt uppskattning av kostnaderna. Det är också viktigt att inkludera en buffert i budgeten för oförutsedda utgifter som kan uppstå under renoveringsprocessen.

Rotavdrag för köksrenovering

Rotavdraget är en förmånlig skattereduktion som gäller för arbetskostnaden vid renoveringar, inklusive köksrenoveringar. Avdraget täcker 30% av arbetskostnaderna, upp till ett maximalt belopp av 50 000 kr per person och år. Från och med 1 juli 2024 kommer taket istället att vara 75 000 kronor per person och år. Det är viktigt att notera att rotavdraget enbart gäller för arbetskostnaden, inte för material eller vitvaror.

För att utnyttja rotavdraget anlitar du en hantverkare som är godkänd för F-skatt. När de utför arbetet med köksrenoveringen drar de av 30% av arbetskostnaden direkt på fakturan. Det innebär att du som kund endast betalar 70% av arbetskostnaden, medan byggaren rapporterar och redovisar avdraget till Skatteverket.

Att tänka på inför en köksrenovering

Innan du påbörjar en köksrenovering finns det flera viktiga aspekter att tänka igenom för att säkerställa att projektet blir lyckat och inom budget:

 • Planering och design: Fundera över hur du vill att ditt nya kök ska se ut och fungera. Tänk på layout, förvaringslösningar, arbetsytor och hur köket ska passa med resten av ditt hem.
 • Budget: Fastställ en budget som inkluderar alla kostnader, såsom arbete, material, köksinredning och -maskiner samt oförutsedda utgifter. Glöm inte att inkludera en buffert på 10-20% för oväntade kostnader.
 • Tidsram: Planera en realistisk tidsram för renoveringsprojektet. Ta hänsyn till leveranstider för material och eventuella förseningar. Tänk på att beställningar av specialartiklar och högtider kan förlänga tidsramen.
 • Kvalitet kontra kostnad: Balansera mellan kvalitet och kostnad. Billigare material och lösningar kan vara kostnadseffektiva på kort sikt men kan ha lägre livslängd och hållbarhet.
 • Funktionalitet och livsstil: Anpassa köket efter din livsstil. Behöver du mycket förvaringsutrymme, stora arbetsytor eller kanske en köksö? Se till att köket uppfyller dina vardagliga behov.
 • Hållbarhet och miljö: Överväg miljövänliga alternativ och hållbara materialval. Detta kan innebära en högre initial kostnad men kan vara mer kostnadseffektivt och miljövänligt på lång sikt.

Hur mycket kan jag låna till köksrenovering?

Här på Collector kan du låna upp till 500 000 kronor i ett privatlån för att renovera köket. När du har beräknat ungefär hur mycket din köksrenovering kommer att kosta kan du ansöka om att låna denna summa direkt här på vår hemsida. Tänk på att endast ansöka om så mycket pengar du behöver till köksrenoveringen för att undvika överbelåning.

Fördelar med att låna pengar till köksrenovering hos Collector

När du ansöker om ett privatlån här på collector.se får du upp till 0,5% i ränterabatt och du slipper dessutom uppläggningsavgift. Om du betalar via e-faktura eller autogiro tar vi heller inte ut någon aviavgift. Du får även fritt låneskydd i tre månader, vilket innebär att om du exempelvis skulle bli sjuk eller arbetslös går försäkringen in och täcker upp månadskostnaden när du inte kan betala ditt lån.

När du ansöker tillsammans med en medsökande ökar chansen att få din låneansökan beviljad. Dessutom får ni en ränterabatt på upp till 1 % när ni ansöker tillsammans. Vi gör en kreditprövning på båda personerna, som då är ansvariga för att lånet återbetalas. Den av er som står som huvudlåntagare får fakturorna och är främst ansvarig för lånet.

Så ansöker du om att låna pengar till köksrenovering

Att ansöka om ett lån till köksrenovering hos oss på Collector är enkelt. Du kan ansöka direkt online eller via vår app och identifierar dig snabbt och smidigt med Mobilt BankID. Du får ett preliminärt besked direkt vid ansökan om lånet blir beviljat eller inte.

Krav för att få låna

För att få låna till en köksrenovering här på Collector finns det några krav som du behöver uppfylla. Du måste vara minst 23 år gammal och ha en stadigvarande inkomst på minst 200 000 kr om året. Du får inte ha några aktiva betalningsanmärkningar och du måste kunna visa upp en stabil betalningsförmåga.

Flexibel återbetalning

Hos oss har du möjlighet att själva välja hur du vill återbetala ditt kökslån. Du får en löptid som är anpassad efter din ekonomiska situation och kan när som helst justera detta under löptidens gång.

Räkna på ditt privatlån

Hos oss kan du låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr till bra ränta och villkor, utan säkerhet! Du får dessutom upp till 0,5% lägre ränta och 0 kr i uppläggningsavgift när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker med hjälp av Mobilt BankID.

 

 • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss 
 • Låna upp till 500 000 kr
 • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 5,9 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg