Vad är en medsökande?

En medsökande är en person som tillsammans med huvudlåntagaren ansöker om ett lån och delar ansvaret för återbetalningen. Detta arrangemang används ofta för att förbättra chanserna att få lånet beviljat och för att få bättre lånevillkor.

Hur fungerar ett lån med medsökande?

När du ansöker om ett lån med en medsökande delar ni båda det juridiska ansvaret för lånet. Banken bedömer både huvudlåntagarens och medsökandes kreditvärdighet och betalningsförmåga. Detta innebär att om huvudlåntagaren inte kan betala tillbaka lånet, är medsökanden skyldig att göra det.

Fördelar med en medsökande

  • Ökar chansen att få lånet beviljat.
  • Möjlighet till bättre lånevillkor och lägre ränta.
  • Möjlighet att låna ett högre belopp eftersom två inkomster bedöms.

Medsökandes ansvar

En medsökande har samma skyldigheter och betalningsansvar mot banken som låntagaren har. Låntagaren har det huvudsakliga ansvaret för att lånet betalas tillbaka, men skulle låntagaren få betalningssvårigheter kan medsökanden tvingas att betala hela summan. Det är också viktigt att vara medveten om att även medsökandes kreditvärdighet belastas av lånet. En medsökande bör därför först fundera på om den själv behöver låna pengar under löptiden.

Vem kan vara medsökande?

För att bli medsökande behöver personen ha god kreditvärdighet och uppfylla följande kriterier:

  • Vara minst 23 år
  • Vara folkbokförd i Sverige sedan 2 år
  • Ha en årsinkomst på minst 200 000 kronor
  • Inte ha betalningsanmärkningar

Medsökande privatlån Collector

När du ansöker om ett privatlån hos oss på Collector tillsammans med en medsökande ökar chansen att få din låneansökan beviljad. Dessutom får ni en ränterabatt på upp till 1 % när ni ansöker tillsammans. Vi gör en kreditprövning på båda personerna, som då är ansvariga för att lånet återbetalas. Den av er som står som huvudlåntagare får fakturorna och är främst ansvarig för lånet.

 

Räkna på ditt privatlån

Hos oss kan du låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr till bra ränta och villkor, utan säkerhet! Du får dessutom upp till 0,5% lägre ränta och 0 kr i uppläggningsavgift när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker med hjälp av Mobilt BankID.

 

  • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss 
  • Låna upp till 500 000 kr
  • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 5,9 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg