Energibesparande renoveringar du bör satsa på

Den senaste tidens hotande lågkonjunktur har resulterat i att många hushåll vill investera i olika energilösningar. Hur bör du tänka inför en sådan renovering – och vilken typ av renovering är mest effektiv när det kommer till att spara energi och pengar? Vi går igenom några av dem i denna artikel!

19 juni 2023 Privatlån

Solceller monteras på hustak för att minska behovet av köpt el. En energibesparande renovering kan innebära att du uppdaterar din nuvarande uppvärmning till ett modernt och mer klimatvänligt alternativ, men det kan också innebära en helt ny installation som ska minska energiåtgången. Effekten av en energirenovering märks snabbt i form av lägre boendekostnader och på längre sikt ofta också en värdeökning för bostaden.

Solceller

En stor, men väldigt lönsam investering är att installera solceller. Ett miljövänligt alternativ som gör dig mindre beroende av elpriserna eftersom du minskar ditt behov av köpt el. Om du producerar mer el än du använder kan du dessutom sälja din överskottsel. Det du betalar för denna typ av lösning är själva investeringen, sedan har du i stort sett inga kostnader. Hur mycket du kan tjäna på solceller beror på förutsättningarna för just din bostad. Själva elproduktionen är beroende på var i landet du bor, lutningen och riktningen på ditt tak samt eventuell skuggning. Hur mycket el ditt system producerar och hur mycket av den du använder själv respektive väljer att sälja vidare, har så klart också betydelse för hur mycket pengar du kan spara.

Bergvärmepump

Bergvärme är även det ett miljövänligt och kostnadseffektivt uppvärmningsalternativ. Ett alternativ som blir allt mer vanligt runt om i Sverige, mycket på grund av att förutsättningarna för just bergvärme är väldigt bra här. Det ger möjlighet till stora kostnadsbesparingar på lite längre sikt och kan även öka värdet på bostaden. Med en uppdaterad bergvärmepump brukar du kunna minska elförbrukningen för uppvärmning av huset och vatten med uppåt 80 %.

Braskamin

Att tända en brasa under kalla dagar är inte bara mysigt, en modern vedeldad kamin kan både spara energi och minska elräkningen. Men gör din research innan du bestämmer dig för att köpa en kamin. Det finns nämligen massor av alternativ, där några av dem är bättre på att behålla mer av värmen. Även om varje bostad har olika förutsättningar så finns det ofta tusenlappar att spara varje år genom att byta till en modern vedeldad braskamin, till skillnad från traditionella eldstäder som kan förlora upp till 80% av värmen de genererar, upp genom skorstenen.


Behöver du hjälp att finansiera hela eller delar av din energirenovering? Då kan ett renoveringslån hjälpa till.


Jag vill ansöka om lån till renovering!

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg