Vad är ett slutskattebesked?

Slutskattebesked är ett meddelande från Skatteverket som visar den slutliga skatten för ett inkomstår. Detta besked informerar dig om hur mycket skatt du ska betala eller få tillbaka efter att din deklaration har granskats och godkänts.

Vad innehåller ett slutskattebesked?

Ett slutskattebesked innehåller detaljerad information om din skattesituation för ett specifikt år. Här är några av de viktigaste uppgifterna som ingår:

 • Slutlig skatt: Den totala skatten som du ska betala för året.
 • Preliminär skatt: Skatt som du redan har betalat under året, exempelvis genom avdrag från din lön.
 • Skillnad: Eventuell kvarskatt eller skatteåterbäring, beroende på om du har betalat för mycket eller för lite skatt.
 • Betalningsinformation: Instruktioner för hur du betalar eventuell kvarskatt eller när du kan förvänta dig att få din skatteåterbäring.

Hur och när får man sitt slutskattebesked?

Slutskattebeskedet skickas ut av Skatteverket efter att de har granskat och godkänt din deklaration. Tidsramarna för när du får beskedet varierar:

 • April: De som deklarerar digitalt och inte gör några ändringar eller tillägg får ofta sitt slutskattebesked i april.
 • Juni: De flesta får sitt slutskattebesked i juni om de deklarerar digitalt och eventuellt gör några ändringar.
 • Augusti-december: De som lämnar in pappersdeklarationer eller har mer komplicerade deklarationer får sitt slutskattebesked senare, oftast mellan augusti och december.

Vad gör jag om jag har kvarskatt?

Om slutskattebeskedet visar att du har kvarskatt, betyder det att du har betalat in för lite skatt under året. I så fall behöver du betala in den kvarstående summan till Skatteverket innan förfallodatumet som anges i beskedet.

Vad gör jag om jag får skatteåterbäring?

Om ditt slutskattebesked visar att du har betalat för mycket skatt under året, kommer du att få tillbaka pengar som skatteåterbäring. Här är vad du kan göra:

 • Kontrollera beskedet: Se till att all information stämmer och att återbäringsbeloppet är korrekt.
 • Registrera ditt bankkonto: För att få återbäringen insatt direkt på ditt konto, se till att ditt bankkonto är registrerat hos Skatteverket.
 • Planera din ekonomi: Bestäm hur du vill använda skatteåterbäringen. Du kan till exempel använda den för att betala av skulder, spara på ett sparkonto eller göra nödvändiga inköp.

Exempel på hur slutskattebeskedet används

Låt oss säga att du har betalat in 30 000 kr i preliminär skatt under året. Efter att Skatteverket har granskat din deklaration visar det sig att din slutliga skatt är 28 000 kr. Du har då betalat 2 000 kr för mycket och kommer att få tillbaka dessa 2 000 kr som skatteåterbäring. Detta framgår tydligt av ditt slutskattebesked.

Hur får jag mitt slutskattebesked?

Du får ditt slutskattebesked antingen digitalt eller via post:

 • Digitalt: Om du är ansluten till en digital brevlåda, till exempel Kivra, får du beskedet där.

 • Post: Om du inte är ansluten till en digital brevlåda, får du slutskattebeskedet skickat hem till din folkbokföringsadress.

Spara pengar enkelt till låg risk

Det är aldrig för sent att börja spara pengar – till stort, som litet. Det kan vara allt från att starta ett sparande till dina barn, till en renovering eller till en drömresa. Hos oss kan du välja bland flera sparkonton för att hitta det som passar just dig. Du ansöker smidigt med hjälp av Mobilt BankID på bara några minuter. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg