Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring är pengar som du får tillbaka från Skatteverket om du har betalat för mycket skatt under ett inkomstår. Detta kan ske om dina preliminära skattebetalningar, som dras från din lön eller betalas in av dig själv, överstiger den slutliga skatt som fastställs efter att du har deklarerat.

Hur fungerar skatteåterbäring?

Processen för skatteåterbäring ser ut så här:

  • Preliminär skatt: Under året betalar du skatt på dina inkomster, antingen via arbetsgivaren som drar skatt från din lön eller genom egna inbetalningar om du är egenföretagare.
  • Deklaration: Varje vår deklarerar du dina inkomster och avdrag för föregående år till Skatteverket.
  • Slutlig skatt: Skatteverket beräknar din slutliga skatt utifrån din deklaration. Om du har betalat in mer skatt än vad du är skyldig får du tillbaka mellanskillnaden som skatteåterbäring.

När får man skatteåterbäring?

Tiden för utbetalning av skatteåterbäring beror på när du lämnar in din deklaration och om allt är korrekt ifyllt. Här är några viktiga datum:

  • April: De som deklarerar digitalt och godkänner sin deklaration utan ändringar eller tillägg kan få skatteåterbäringen redan i april.
  • Juni: De flesta som deklarerar digitalt och gör ändringar får återbäringen i juni.
  • Augusti-december: De som lämnar in pappersdeklarationer eller har mer komplicerade deklarationer får skatteåterbäringen senare, oftast mellan augusti och december.

Exempel på skatteåterbäring

Låt oss säga att du har betalat in 50 000 kr i skatt under året, men efter att du har deklarerat fastställer Skatteverket att din slutliga skatt endast är 45 000 kr. Du har då betalat in 5 000 kr för mycket och får dessa 5 000 kr tillbaka som skatteåterbäring.

Hur får jag min skatteåterbäring?

För att få din skatteåterbäring behöver du se till att din deklaration är korrekt ifylld och inlämnad i tid. Här är några steg att följa:

  • Logga in på Skatteverkets e-tjänster och granska din deklaration.
  • Gör eventuella ändringar och tillägg innan du godkänner deklarationen.
  • Registrera ditt bankkonto hos Skatteverket för att få återbäringen direkt insatt på ditt konto.

För mer detaljerad information, besök Skatteverkets hemsida.

Spara pengar enkelt till låg risk

Det är aldrig för sent att börja spara pengar – till stort, som litet. Det kan vara allt från att starta ett sparande till dina barn, till en renovering eller till en drömresa. Hos oss kan du välja bland flera sparkonton för att hitta det som passar just dig. Du ansöker smidigt med hjälp av Mobilt BankID på bara några minuter. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg