Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är det totala priset du faktiskt betalar när du tar ett lån eller gör en investering. Det inkluderar inte bara räntan utan också andra kostnader som kan tillkomma.

Hur beräknas effektiv ränta?

Tänk dig att du tar ett lån på 10 000 kr med en ränta på 5% per år. Men det finns också en årlig avgift på 200 kr som du måste betala. När du tar hänsyn till både räntan och avgiften blir den totala kostnaden för lånet lite högre än bara 5%.

Skillnaden mellan nominell och effektiv ränta för privatlån

Nominell ränta för privatlån tar inte hänsyn till några avgifter, medan effektiv ränta inkluderar alla kostnader kopplade till lånet. Detta ger en mer korrekt bild av den totala kostnaden för lånet.

Därför ska du titta på den effektiva räntan

Eftersom avgifter varierar mellan olika banker och långivare är det viktigt att fokusera på den totala kostnaden, vilket effektiv ränta visar. Om skillnaden mellan nominell och effektiv ränta är liten, innebär det att det finns färre tilläggsavgifter.

Räkneexempel:

När du tar ett privatlån direkt här på collector.se är alltid uppläggningsavgiften 0 kr och aviavgiften 0 kr om du väljer autogiro eller e-faktura. Ansöker du till exempel om ett lån på 100 000 kr med årlig kreditränta om 8,2% och 5-års löptid (återbetalningstid) uppgår den effektiva räntan till 8,52%.

Den effektiva räntan är alltså räntan som du får vid ansökan plus dina övriga kostnader för lånet. Det är den effektiva räntan du ska använda vid en jämförelse av olika lånealternativ för att få en bild av den totala kostnaden för lånet. Den redovisas i en procentsats för att det ska bli lätt för dig som kund att jämföra mellan olika erbjudanden.

Varför är effektiv ränta viktig?

Att känna till den effektiva räntan hjälper dig att förstå exakt vad lånet kommer att kosta dig. Det gör det lättare att jämföra olika låneerbjudanden och ta det bästa beslutet för din ekonomi.

Räkna på ditt privatlån

Hos oss kan du låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr till bra ränta och villkor, utan säkerhet! Du får dessutom upp till 0,5% lägre ränta och 0 kr i uppläggningsavgift när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker med hjälp av Mobilt BankID.

 

  • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss 
  • Låna upp till 500 000 kr
  • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 5,9 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg