Vad är nominell ränta?

Nominell ränta är den årliga räntesats som anges på ett lån eller en investering utan att ta hänsyn till inflation, ränta-på-ränta-effekt eller kostnader som exempelvis aviavgifter eller uppläggningsavgifter. Den visar hur mycket du betalar i ränta på ett lån eller tjänar på en investering per år.

Hur beräknas nominell ränta?

Nominell ränta beräknas genom att multiplicera den periodiska räntesatsen med antalet perioder per år. Till exempel, om månadsräntan är 1%, är den nominella årsräntan 12%.

Exempel på nominell ränta

Om du har ett lån med en nominell ränta på 5% per år och lånebeloppet är 100 000 kronor, betalar du 5 000 kronor i ränta per år.

Skillnaden mellan nominell och effektiv ränta för privatlån

För privatlån tar den nominella räntan inte hänsyn till några avgifter, medan den effektiva räntan inkluderar lånets samtliga kostnader och ger en mer korrekt bild av den totala kostnaden för lånet.

Därför ska du titta på den effektiva räntan

Eftersom avgifterna ofta skiljer sig mellan olika banker och långivare ska du alltså kolla på den totala kostnaden och det är det som den effektiva räntan visar. Det kan vara bra att se till så att det är liten skillnad mellan den nominella räntan och den effektiva räntan för att slippa för stora tilläggsavgifter.

Räkneexempel:

När du tar ett privatlån direkt här på collector.se är alltid uppläggningsavgiften 0 kr och aviavgiften 0 kr om du väljer autogiro eller e-faktura. Ansöker du till exempel om ett lån på 100 000 kr med årlig kreditränta om 8,2% och 5-års löptid (återbetalningstid) uppgår den effektiva räntan till 8,52%.

Den effektiva räntan är alltså räntan som du får vid ansökan plus dina övriga kostnader för lånet. Det är den effektiva räntan du ska använda vid en jämförelse av olika lånealternativ för att få en bild av den totala kostnaden för lånet. Den redovisas i en procentsats för att det ska bli lätt för dig som kund att jämföra mellan olika erbjudanden. 

 

Läs mer om våra privatlån

En annan fördel med att ansöka om ett privatlån direkt här på collector.se är att du får upp till 0,5% lägre ränta.

Räkna på ditt privatlån

Hos oss kan du låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr till bra ränta och villkor, utan säkerhet! Du får dessutom upp till 0,5% lägre ränta och 0 kr i uppläggningsavgift när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker med hjälp av Mobilt BankID.

 

  • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss 
  • Låna upp till 500 000 kr
  • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 5,9 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg