Så gör du för att börja buffertspara

Att ha en buffert är som att ha en ekonomisk livlina. Det ger dig trygghet och stabilitet i livet. Oavsett om det handlar om oväntade utgifter, oförutsedda händelser likt sjukdoms- eller olycksfall eller perioder med minskad inkomst, så kan en buffert vara det som hjälper dig att klara dig igenom tuffa stunder. Här går vi igenom allt du behöver veta för att börja buffertspara och bygga en stabil grund för din ekonomi. 

Sparkonton hos Norion Bank (Collector) omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Det innebär att du är garanterad full ersättning på dina sparade pengar, upp till totalt 1 050 000 svenska kronor per bank eller institut. Riksgälden betalar ut ersättningen sju (7) arbetsdagar från den dag Collector försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda i kraft. Läs mer om insättningsgarantin hos Riksgälden.

26 juni 2024

Observera att denna text endast är avsedd som generell information och inte ska betraktas som finansiell rådgivning. För ekonomisk rådgivning rekommenderar vi att du kontaktar en kvalificerad finansiell rådgivare.

Vad är en buffert?

En buffert är en summa pengar som du avsätter för att täcka oväntade utgifter eller ekonomiska kriser. Den fungerar som en säkerhetsmarginal och ger dig ekonomisk trygghet när livet inte går som planerat. Bufferten bör vara lättillgänglig och placeras på ett sparkonto eller buffertkonto där du enkelt kan komma åt pengarna vid behov.

Vad är ett buffertkonto?

Ett buffertkonto är ett speciellt sparkonto avsett för din buffert. Det är viktigt att pengarna på buffertkontot är lättillgängliga och att du kan komma åt dem när du behöver dem. När du väljer ett buffertkonto är det bra att leta efter ett konto med en bra ränta och låga avgifter. På så sätt kan du maximera avkastningen på dina sparade pengar.

Hur mycket bör man ha i buffert?

Det finns inget enkelt svar på frågan om hur mycket du bör ha i din buffert eftersom det beror på din individuella situation och livsstil. En vanlig rekommendation är att ha två månadslöner efter skatt sparade i din buffert. För vissa kan det kännas mer tryggt med en större buffert, medan andra klarar sig bra med en mindre summa pengar.

Bygg din buffert steg för steg och börja buffertspara

Att bygga upp en buffert tar tid och kräver en viss disciplin men det är en investering i din ekonomiska trygghet och ditt framtida välbefinnande. Här är några steg du kan följa för att bygga upp och stärka din buffert och säkerställa att den växer över tid:

 • Sätt upp ett mål: Bestäm dig för hur mycket du vill ha i din buffert och sätt upp ett realistiskt mål att sträva efter.
 • Skapa en budget: Gå igenom dina månatliga utgifter och se var du kan göra besparingar för att kunna avsätta pengar till din buffert varje månad.
 • Ta för vana att spara regelbundet: Gör sparandet till en naturlig del av din ekonomi och ta för vana att regelbundet föra över en del till ett sparkonto varje månad.
 • Undvik frestelser: Försök att motstå frestelsen att använda dina buffertpengar till andra ändamål än nödsituationer. På så sätt kan du säkerställa att din buffert alltid finns där när du behöver den som mest.
 • Uppdatera och utvärdera: Gå regelbundet igenom din buffert och se till så att den fortfarande motsvarar dina behov och mål. Om din livssituation förändras kan det vara nödvändigt att justera den.
 • Minska onödiga utgifter: Genom att noggrant granska din budget kan du identifiera områden där du kan minska dina utgifter och öka ditt sparande. Det kan handla om att äta ute mindre frekvent, avstå från dyra abonnemang eller välja bort impulsköp.
 • Maximera din inkomst: Utöver att minska dina utgifter kan du också arbeta för att öka din inkomst. Det kan innebära att förhandla om lönehöjningar på jobbet, söka extra arbete eller starta en sidoverksamhet för att generera extra intäkter som kan gå direkt till din buffert.
 • Utmana dig själv: Sätt upp månatliga sparutmaningar för dig själv för att öka ditt sparande och motivera dig att nå dina ekonomiska mål. Det kan vara att spara en viss procent av din inkomst varje månad eller att försöka slå dina sparrekord från månad till månad.
 • Utnyttja bonusar och skatteåterbäringar: När du får extra pengar i form av bonusar, skatteåterbäringar eller andra engångsbelopp kan du se till så att en del av dessa går direkt till din buffert. På så sätt kan du öka din buffert utan att behöva göra stora förändringar i din vardagsekonomi.
 • Håll dig motiverad: Att buffertspara kan vara utmanande, särskilt när det finns andra lockande sätt att spendera dina pengar på. Håll dig motiverad genom att påminna dig själv om varför du sparar och vilka mål du vill uppnå med din buffert. Belöna dig själv när du når delmål för att hålla motivationen uppe.

Genom att följa dessa steg och ha tålamod kan du successivt bygga upp en stark och stabil buffert som ger dig trygghet och säkerhet i alla ekonomiska lägen.

Buffertsparande för olika livssituationer

Oavsett om du är ensamstående, gift, student eller småbarnsförälder så är buffertsparande en viktig del av en stabil ekonomi. Här kommer några tips för buffertsparande anpassade efter olika livssituationer:

 • Buffert för husägare: Som husägare kan oväntade reparationer och underhållskostnader dyka upp när du minst anar det. Se till att ha en extra stor buffert för att täcka sådana utgifter.
 • Buffert för studenter: Även om du är student är det viktigt att ha en buffert för oväntade utgifter som kursböcker, resor eller hälsoproblem.
 • Buffert för småbarnsföräldrar: Att ha barn innebär ofta ökade utgifter och mindre flexibilitet i ekonomin. En buffert kan ge dig trygghet och säkerhet för dig och din familj.

Spara tillsammans med Collector

På Collector erbjuder vi olika sparkonton som kan passa dina behov och mål. Med våra sparkonton kan du enkelt komma igång med buffertsparande och bygga en stabil ekonomisk framtid. Vi har inga dolda avgifter och erbjuder konkurrenskraftiga räntor.

Att börja buffertspara är ett viktigt steg för att säkerställa din ekonomiska trygghet och stabilitet. Med rätt planering och strategi kan du bygga en stabil buffert som ger dig trygghet och säkerhet för framtiden.

Öppna ett sparkonto idag

Välj ett sparkonto som passar dig

Det är aldrig för sent att börja spara pengar – till stort, som litet. Det kan vara allt från att starta ett sparande till dina barn, till en renovering eller till en drömresa. Hos oss kan du välja bland flera sparkonton för att hitta det som passar just dig. Du ansöker smidigt med hjälp av Mobilt BankID på bara några minuter. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Välj ett sparkonto som passar dig

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg