Vad är en buffert?

En buffert är en summa pengar som du avsätter för oväntade utgifter eller oförutsedda händelser. Det är en ekonomisk säkerhetsmarginal som hjälper dig att klara ekonomiska kriser utan att behöva ta lån eller använda dina sparade pengar avsedda för andra ändamål.

Varför är en buffert viktig?

En buffert är viktig av flera anledningar:

  • Ekonomisk trygghet: Genom att ha en buffert kan du hantera oförutsedda utgifter som exempelvis bilreparationer, oplanerade läkarbesök eller förlorad inkomst på grund av arbetslöshet utan att behöva oroa dig för ekonomiskt kaos.
  • Minskad stress: Att veta att du har en buffert kan minska stressen som uppstår vid oväntade händelser eller utgifter.
  • Möjlighet till långsiktiga mål: Genom att ha en buffert undviker du att behöva ta lån för oväntade händelser, vilket kan påverka din möjlighet att spara och investera för framtiden.

Hur skapar du en buffert?

Att skapa en buffert innebär att du avsätter en del av dina inkomster regelbundet till ett sparkonto som är lättillgängligt vid behov. Här är några steg för att skapa en buffert:

  • Sätt upp ett mål: Bestäm hur mycket pengar du vill ha i din buffert. En allmän rekommendation är att ha minst tre till sex månaders levnadskostnader sparade.
  • Skapa ett separat sparkonto: Öppna ett sparkonto som är avsett endast för din buffert. 
  • Avsätt regelbundet pengar: Se till att avsätta en del av dina inkomster varje månad till din buffert. Det kan vara en fast summa eller en procentandel av din lön.

Exempel på buffertmålsättning:

Kategori Buffertmål
Levnadskostnader (3 månader) 45 000 kr
Oförutsedda utgifter 10 000 kr
Totalt 55 000 kr

Buffertspara hos Collector

Hos oss på Collector får du alltid en bra ränta till låg risk och du kan välja bland flera sparkonton för att hitta det som passar just dig.

Ett sparande hos oss är kostnadsfritt och du kan själv välja om du vill kunna göra fria uttag eller om du vill låsa pengarna till en högre ränta. Räntan räknas från första kronan.

Du ansöker smidigt med hjälp av BankID på bara några minuter. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Välj ett sparkonto som passar dig

Det är aldrig för sent att börja spara pengar – till stort, som litet. Det kan vara allt från att starta ett sparande till dina barn, till en renovering eller till en drömresa. Hos oss kan du välja bland flera sparkonton för att hitta det som passar just dig. Du ansöker smidigt med hjälp av Mobilt BankID på bara några minuter. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Välj ett sparkonto som passar dig

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg