Att tänka på om du ska köpa begagnad bil av bilhandlare

Funderar du på att köpa en ny eller begagnad bil av en bilhandlare? Då finns det några saker som kan vara bra att tänka på för att köpet ska gå så smidigt som möjligt. Här går vi igenom allt från konsumentköplagen och garantier till finansiering av bilköpet.  

25 april 2024

8 saker att tänka på vid bilköp bilhandlare

1. Undersök marknaden

Innan du ens kliver in i bilhallen, börja med att göra din hemläxa. Bestäm vilken typ av bil som bäst passar dina behov och din budget. Är det en familjebil, en stadsbil eller kanske en SUV du är ute efter? Gör research om de modeller du är intresserad av och ta reda på deras marknadsvärde, vanliga problem och driftskostnader. Denna information kommer att vara ovärderlig när du jämför olika bilar och förhandlar pris.

2. Bilens skick och historik

När du väl hittat en bil som intresserar dig är det dags att granska den noggrant. Begär att få se bilens servicebok för att se till att den har underhållits regelbundet. En bil med en fullständig servicehistorik är ofta mer tillförlitlig. Fråga även om bilens olyckshistorik. Har bilen varit med om en allvarlig olycka kan det påverka både säkerheten och värdet.

3. Provkörning

Provkörningen är en kritisk del av köpprocessen. Det ger dig en känsla för bilens prestanda och skick. Under provkörningen bör du vara uppmärksam på hur motorn låter, hur bilen hanterar svängar och hur bromsarna fungerar. Testa även alla interna funktioner som AC, elhissar och underhållningssystem. Varje ovanligt ljud kan vara en indikation på potentiella problem.

4. Garanti och ångerrätt

Fråga bilhandlaren om vilken typ av garanti som kommer med bilen. Vissa begagnade bilar kan fortfarande vara under tillverkarens garanti, medan andra kan komma med en begränsad garanti från bilhandlaren. Förstå även vad din ångerrätt innebär och under vilka omständigheter du kan returnera bilen om du upptäcker problem efter köpet.

5. Förhandling och pris

När du väl är redo att göra en affär kan du använda informationen du samlat för att förhandla om priset. Argumentera för ett lägre pris baserat på bilens skick, marknadsvärdet och eventuella kostnader för framtida reparationer eller underhåll som du kan behöva göra.

6. Byt in din gamla bil

Ska du köpa en bil hos en bilhandlare kan du lämna in din gamla bil som en del av betalningen på din nya. Se till att bilen är i så gott skick som möjligt innan du byter in den för att få ett högre värde på bilen. Kom också ihåg att skriva ett avtal på att du säljer bilen till bilhandlaren.

7. Finansiering och försäkring

Om du behöver finansiera köpet bör du jämföra olika lånealternativ och se till att du har koll på räntor och avbetalningsplaner. Se även över dina försäkringsalternativ och välj en bilförsäkring som passar dina behov och den typ av bil du köper.

Läs mer om Collectors lån för att köpa bil här

8. Skriv alltid avtal

Det är viktigt att allt du och bilhandlaren kommer överens om finns skrivet i ett avtal som ni båda signerar. Exempel på saker som bör finnas med i köpekontraktet är leveransdatum, garantier och vilka tillbehör som ska ingå i köpet. När du köper en bil via en bilhandlare omfattas du av konsumentköplagen som innebär att bilhandlaren inte kan ge dig sämre villkor än vad lagen säger.

Ska man köpa en ny eller begagnad bil?

Funderar du över om du ska köpa en ny eller begagnad bil? Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och det är viktigt att väga dem mot varandra utifrån din situation. Här är några aspekter att överväga:

Köpa en ny bil

Fördelar

  • Senaste tekniken och funktionerna: Nya bilar kommer med den senaste tekniken, säkerhetsfunktionerna och bränsleeffektiviteten. 
  • Garanti: Nya bilar levereras vanligtvis med en omfattande garanti, vilket ger trygghet eftersom de täcker de flesta reparations- och underhållsbehov under garantiperioden.
  • Inga tidigare ägare: En ny bil har inte haft någon tidigare ägare så du behöver inte oroa dig för hur den tidigare ägaren har behandlat bilen.

Nackdelar

  • Högre pris: Nya bilar är dyrare i inköp.
  • Värdeminskning: Nya bilar förlorar en stor del av sitt värde under de första åren, ofta runt 20-30% under det första året.
  • Högre försäkringskostnader: Försäkring för nya bilar kan vara dyrare.

Köpa en begagnad bil

Fördelar

  • Lägre kostnad: Begagnade bilar är generellt billigare, både i inköpspris och när det kommer till försäkring.
  • Mindre värdeminskning: Begagnade bilar har redan gått igenom den största delen av sin värdeminskning.

Nackdelar

  • Potentiella dolda problem: Även om en begagnad bil kan se bra ut och fungera bra vid provkörningen, finns det alltid en risk för dolda problem.
  • Kortare eller ingen garanti: Många begagnade bilar kommer med begränsad eller ingen garanti alls. Oftast får du dock någon form av garanti när du köper en begagnad bil hos en bilhandlare.

Köp bil av bilhandlare med Collectors billån

Här på Collector kan du låna till ditt bilköp utan att behöva betala någon handpenning. Vi erbjuder billån på upp till 500 000 kronor och du ansöker online eller i vår app. Vill du öka dina chanser till att få lånet beviljat eller få ett högre lånebelopp kan du ansöka tillsammans med en medsökande.

Hos oss får du alltid gratis låneskydd i tre månader. Detta innebär att din skuld är skyddad om du exempelvis skulle bli sjukskriven, arbetslös eller i värsta fall gå bort. Läs mer om vårt låneskydd här.

Flexibel återbetalning

När du ansöker om ett lån hos oss till att köpa en bil hos en bilhandlare kan du själv välja mellan olika återbetalningsalternativ. Löptiden på lånet anpassas efter dig och din ekonomiska situation, och du kan när som helst justera din återbetalningsplan under löptidens gång.

Läs mer om vårt billån

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg