Vad är en handpenning?

En handpenning är en summa pengar som du lägger som en initial betalning när du köper något, vanligtvis större föremål som en bostad eller en bil. 

När krävs en handpenning?

Säljare, speciellt när det gäller fastigheter, kräver vanligtvis en handpenning för att säkra affären. Det ger dem förtroende för att köparen verkligen är intresserad av att göra affären och att de har resurserna för att slutföra den. För köparen kan det också fungera som en del av deras investering i objektet.

Hur mycket är en vanlig handpenning?

Handpenningar varierar beroende på objektets pris och de finansiella förhållandena för köparen. Generellt sett är handpenningen vanligtvis någonstans mellan 10% och 20% av objektets totala pris. Till exempel, om du köper ett hus för 1 miljon kronor, kan en vanlig handpenning vara mellan 100 000 kronor och 200 000 kronor.

Låna utan handpenning

Ett alternativ till att ta lån med handpenning är att ta ett privatlån, även känt som ett blancolån. Denna typ av lån kräver inte någon handpenning.

Fördelar med att låna utan handpenning

  • Ingen initial kostnad: Du behöver inte spara ihop eller betala en stor summa pengar upp front.
  • Omedelbar tillgång: Du kan skaffa varan, exempelvis en bil direkt även om du inte har pengar tillgängliga för en handpenning.
  • Bevarat kapital: Genom att inte lägga en handpenning kan du behålla dina sparade pengar för andra investeringar eller oväntade utgifter.

Nackdelar med att låna utan handpenning

  • Högre månadskostnader: Att finansiera hela köpet med ett lån innebär vanligtvis högre månadskostnader.
  • Högre räntor: Lån utan säkerhet anses ofta som högrisklån för långivaren, vilket kan leda till högre räntor.
  • Risk för negativt kapital: Vissa saker som t.ex. bilar förlorar värde snabbt. Utan en handpenning ökar då risken för att hamna i en situation där skulden överstiger bilens värde.

Låna utan handpenning med Collector

Här på Collector kan du ta ett lån utan att behöva betala någon handpenning. Vi erbjuder privatlån på upp till 500 000 kronor och du ansöker enkelt online eller i vår app. Du identifierar dig med BankID och får ett förhandsbesked direkt på skärmen. Vill du öka dina chanser till att få lånet beviljat eller få ett högre lånebelopp kan du ansöka tillsammans med en medsökande.

Hos oss får du alltid gratis låneskydd i tre månader. Detta innebär att din skuld är skyddad om du exempelvis skulle bli sjukskriven, arbetslös eller i värsta fall gå bort. Läs mer om vårt låneskydd här.

 

 

Räkna på ditt privatlån

Hos oss kan du låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr till bra ränta och villkor, utan säkerhet! Du får dessutom upp till 0,5% lägre ränta och 0 kr i uppläggningsavgift när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker med hjälp av Mobilt BankID.

 

  • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss 
  • Låna upp till 500 000 kr
  • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 5,9 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg