Vad är en medsökande?

Genom att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande kan du förbättra lånevillkoren – och öka möjligheten att få lånet beviljat. I denna artikel reder vi ut vad en medsökande är, hur det går till och vad som kan vara bra att tänka på.

27 juni 2023 Privatlån

Vad är det som avgör om ett lån blir beviljat eller inte?

Till att börja med finns det några saker en bank alltid tittar på innan de beviljar ett lån – kreditrisk och betalningsförmåga. Det här gäller oavsett om du ansöker själv eller med medsökande. Det innebär att banken bland annat ser över hur många lån du har idag, totalt lånebelopp och eventuella betalningsanmärkningar. Din betalningsförmåga baseras på din inkomst, anställningsform och dina utgifter.

Vad är en medsökande?

En medsökande är den man söker lånet tillsammans med. Banken brukar kalla den ena personen för låntagare och den andra personen för medlåntagare. Båda två bedöms av banken (utifrån betalningsförmåga sett till inkomst, övriga tillgångar och kreditvärdighet) och kommer alltså stå med på lånet och tillsammans dela ansvaret för att lånet betalas tillbaka. Det innebär att den medsökande också behöver ha en bra kreditvärdighet utan betalningsanmärkningar, för att det ska ge positiv effekt. 

Vilka är fördelarna med en medsökande?

Det finns flera fördelar med att låna pengar tillsammans med en medsökande. Det beror främst på att banken får en minskad risk när ett lån fördelas på två personer. De bedömer då er totala ekonomi och betalningsförmåga. 

 

  • En medsökande ökar chansen att få din låneansökan beviljad.
  • En medsökande ökar också chansen till bra lånevillkor med lägre ränta. 
  • En medsökande kan slutligen ge dig fördelen att låna mer pengar än vad du hade fått låna själv, eftersom ytterligare en inkomst räknas ihop till lånet.

Hos oss får du dessutom en ränterabatt på 1 % när du ansöker tillsammans med en medsökande.

Vad innebär det att vara medsökande?

En medsökande har samma skyldigheter och betalningsansvar mot banken som låntagaren har. Låntagaren har det huvudsakliga ansvaret i att lånet betalas tillbaka, men skulle låntagaren till exempel få betalningssvårigheter kan du som medsökande tvingas att betala hela summan. Det är också viktigt att vara medveten om att även medsökandes kreditvärdighet belastas av lånet. En medsökande bör därför först fundera på om den själv behöver låna pengar under löptiden.

Vem kan vara medsökande?

När det kommer till vem som får stå som medsökande är det viktigast att personen har god kreditvärdighet. Utöver det gäller samma villkor som för låntagaren:

 

  • Vara minst 23 år
  • Vara folkbokförd i Sverige sedan 2 år
  • Ha en årsinkomst på minst 200 000 kr
  • Inte ha betalningsanmärkningar


Hos oss kan ni kan ansöka om att låna upp till 500 000 kronor. Ansökan sker smidigt och digitalt med hjälp av BankID – där ni får ett preliminärt besked!

 

Ansök om privatlån

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg