Vad är STIBOR?

STIBOR står för Stockholm Interbank Offered Rate och är den ränta som banker använder när de lånar ut pengar till varandra på den svenska penningmarknaden. STIBOR är en viktig referensränta som påverkar många finansiella produkter och tjänster i Sverige.

Hur fungerar STIBOR?

STIBOR fastställs dagligen genom en process där ett antal utvalda banker rapporterar in de räntor de skulle kunna tänka sig att låna ut pengar till andra banker. Dessa rapporter sammanställs och ett genomsnitt beräknas, vilket blir dagens STIBOR. Det finns olika löptider för STIBOR, från en dag upp till sex månader.

Varför är STIBOR viktig?

STIBOR spelar en central roll i den svenska finansmarknaden. Här är några anledningar till varför den är viktig:

  • Lånekostnader: Många lån och krediter, inklusive bolån och företagslån, har räntor som är kopplade till STIBOR. När STIBOR ändras kan även kostnaden för dessa lån ändras.
  • Finansiella produkter: STIBOR används som referensränta för olika finansiella instrument, såsom derivat och obligationer.
  • Ekonomiska indikatorer: STIBOR fungerar som en indikator på bankernas syn på risk och likviditet i marknaden.

Hur påverkar STIBOR mig?

STIBOR kan påverka din privatekonomi på flera sätt:

  • Bolån: Om du har ett bolån med rörlig ränta som är kopplad till STIBOR, kan dina räntekostnader förändras när STIBOR ändras.
  • Privatlån: Räntan på vissa privatlån kan också vara kopplad till STIBOR, vilket innebär att dina lånekostnader kan påverkas.
  • Sparande: Räntan på vissa sparkonton och andra sparprodukter kan påverkas av förändringar i STIBOR.

Var kan jag hitta aktuell STIBOR?

Du kan hitta aktuell STIBOR på flera ställen, inklusive finansiella nyhetswebbplatser och banker. Många banker publicerar också STIBOR på sina egna hemsidor. För den mest pålitliga och uppdaterade informationen kan du besöka https://swfbf.se/stibor/rates/ där STIBOR dagligen uppdateras.

Välj ett sparkonto som passar dig

Det är aldrig för sent att börja spara pengar – till stort, som litet. Det kan vara allt från att starta ett sparande till dina barn, till en renovering eller till en drömresa. Hos oss kan du välja bland flera sparkonton för att hitta det som passar just dig. Du ansöker smidigt med hjälp av Mobilt BankID på bara några minuter. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg