Vad är återbäring?

Återbäring är pengar som återbetalas till dig av en organisation, företag eller myndighet. Detta kan ske av olika anledningar, exempelvis när du har betalat för mycket i skatt, försäkringspremier eller när ett företag erbjuder cashback som en del av en kampanj.

Olika typer av återbäring

Det finns flera olika situationer där du kan få återbäring:

 • Skatteåterbäring: Om du har betalat för mycket skatt under året, får du tillbaka pengarna när din deklaration har granskats av Skatteverket.
 • Försäkringsåterbäring: Vissa försäkringsbolag delar ut återbäring till sina kunder om bolaget har gjort en större vinst än förväntat.
 • Bonus och cashback: Många kreditkort och lojalitetsprogram erbjuder återbäring i form av bonuspoäng eller cashback på köp.
 • El- och energibolag: En del elbolag erbjuder återbäring om de har fått lägre kostnader än beräknat eller om du har förbrukat mindre energi än vad du har betalat för.

Varför är återbäring viktigt?

Återbäring kan vara en viktig del av din ekonomiska planering eftersom det ger dig tillbaka pengar som du annars kanske inte hade räknat med. Det är ett bra sätt att få extra pengar som kan användas till sparande, betalning av skulder eller andra utgifter.

Hur fungerar skatteåterbäring?

Skatteåterbäring är kanske den mest kända formen av återbäring. Så här fungerar det:

 • Deklaration: Varje vår lämnar du in din deklaration till Skatteverket, där du redovisar dina inkomster och avdrag för föregående år.
 • Granskning: Skatteverket granskar din deklaration och jämför dina inbetalda skatter med din faktiska skatteskuld.
 • Återbetalning: Om du har betalat för mycket skatt under året, får du tillbaka mellanskillnaden som skatteåterbäring. Återbetalningen sker vanligtvis i juni för de flesta, men kan även ske tidigare eller senare beroende på när du deklarerar och om allt är korrekt ifyllt.

Exempel på skatteåterbäring

Anta att du har betalat in 50 000 kr i skatt under året, men din faktiska skatteskuld är 45 000 kr. Du har då betalat 5 000 kr för mycket och får tillbaka dessa 5 000 kr som skatteåterbäring.

Vad kan du göra med pengarna från en återbäring?

Att få pengar tillbaka genom återbäring kan vara ett välkommet tillskott till din ekonomi. Här är några smarta sätt att använda dina återbäringspengar:

 • Spara: En bra idé är att sätta in pengarna på ett sparkonto. Detta kan fungera som en buffert för oförutsedda utgifter eller bidra till ett specifikt sparmål som en semester, en ny bil eller en renovering.
 • Betala av skulder: Om du har lån eller krediter med hög ränta kan det vara klokt att använda återbäringspengarna för att betala av dessa skulder. Detta minskar dina räntekostnader och förbättrar din ekonomiska situation.
 • Investera: Överväg att investera pengarna i värdepapper som aktier, fonder eller obligationer. På lång sikt kan investeringar ge dig en högre avkastning än att bara ha pengarna på ett sparkonto.
 • Förbättra din bostad: Använd återbäringen till att göra förbättringar eller renoveringar i ditt hem. Detta kan öka värdet på din bostad och förbättra din livskvalitet.
 • Utbildning: Investera i din egen eller dina barns utbildning. Kurser, utbildningar eller certifieringar kan öppna dörrar till bättre jobb och högre inkomster i framtiden.
 • Njut av något extra: Om du har en stabil ekonomi och inga omedelbara behov, kan du använda återbäringspengarna till något som ger dig glädje och njutning, som en resa, en ny pryl eller en upplevelse.

Genom att använda pengarna från din återbäring på ett klokt och genomtänkt sätt kan du förbättra din ekonomiska situation och uppnå dina mål snabbare. Oavsett om du väljer att spara, investera eller njuta av dina pengar, är det viktigt att tänka igenom dina beslut och hur de passar in i din övergripande ekonomiska plan.

Välj ett sparkonto som passar dig

Det är aldrig för sent att börja spara pengar – till stort, som litet. Det kan vara allt från att starta ett sparande till dina barn, till en renovering eller till en drömresa. Hos oss kan du välja bland flera sparkonton för att hitta det som passar just dig. Du ansöker smidigt med hjälp av Mobilt BankID på bara några minuter. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg