Vad är Amorteringsfrihet? 

Amorteringsfrihet är ett begrepp inom lån och avser en period då låntagaren inte behöver betala av på själva låneskulden. Under denna tid betalar låntagaren endast ränta på lånet, utan att minska den ursprungliga låneskulden. Detta ger en tillfällig lättnad i ekonomin genom lägre månadsbetalningar, men det innebär också att lånet inte betalas tillbaka lika snabbt som om amorteringar gjordes. 

Hur fungerar det?

Amorteringsfrihet kan vara del av låneavtalet från början, eller så kan det vara något som införs senare under låneperioden, oftast efter förhandlingar mellan låntagaren och långivaren. Under perioden av amorteringsfrihet betalar låntagaren bara ränta på lånet, vilket resulterar i lägre månatliga kostnader. 

Varför erbjuds det?

 • Flexibilitet: Amorteringsfrihet ger låntagaren möjlighet att justera sina utgifter under en period av ekonomisk osäkerhet eller när andra investeringar kräver mer likviditet. 
 • Kortsiktig lättnad: Det kan vara användbart vid tillfälliga ekonomiska svårigheter eller för att frigöra kapital för andra ändamål, som renoveringar eller investeringar. 

Vem kan dra nytta av det? 

Amorteringsfrihet kan vara fördelaktigt för vissa låntagare, inklusive:

 

 • Privatpersoner: Exempelvis en familj som precis har köpt sitt första hem och behöver andrum för att bygga upp sin ekonomi. 
 • Entreprenörer: För företagare som vill investera i sina företag och behöver tillfällig likviditet. 
 • Investerare: För dem som ser möjligheter till högre avkastning på sina tillgångar än vad som krävs för att betala av på lånet. 

Vad ska man tänka på?

 

 • Långsiktig effekt: Amorteringsfrihet kan leda till att den totala kostnaden för lånet ökar över tid, eftersom lånet inte betalas av lika snabbt. 
 • Räntekostnader: Under amorteringsfriheten kommer låntagaren endast att betala ränta på den ursprungliga låneskulden, vilket kan leda till högre räntekostnader totalt sett. 
 • Återbetalningsplan: Det är viktigt att ha en tydlig plan för när och hur lånet ska återbetalas efter perioden av amorteringsfrihet. 

Amorteringsfrihet för privatlån hos Collector

Om du har ett privatlån här hos oss på Collector kan du under vissa förutsättningar bli beviljad en amorteringsfri månad.

Vid nyttjad amorteringsfri månad påföres ränta, ordinarie avgifter och en avgift om 50 SEK på lånebeloppet vilket medför att det framtida annuitetsbeloppet blir högre. Återbetalningstiden för lånet kan även komma att bli längre än ursprunglig avtalad löptid.

Amorteringsfrihet kan vara ett användbart verktyg för att hantera kortsiktiga ekonomiska utmaningar eller för att frigöra kapital för andra investeringar. Men det är viktigt att noggrant överväga konsekvenserna och ha en plan för hur lånet ska återbetalas över tid. 

Räkna på ditt privatlån

Hos oss kan du låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr till bra ränta och villkor, utan säkerhet! Du får dessutom upp till 0,5% lägre ränta och 0 kr i uppläggningsavgift när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker med hjälp av Mobilt BankID.

 

 • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss 
 • Låna upp till 500 000 kr
 • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 5,9 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg