Viktiga datum inför deklarationen 2024!

Nu börjar Skatteverket skicka ut deklarationerna för inkomståret 2024 vilket innebär att det är dags att granska, fylla i och skicka in din deklaration. I den här artikeln hittar du viktiga datum att hålla koll på för att få din skatteåterbäring i tid.

19 februari 2024 Privatekonomi

När kommer deklarationen?

I mitten av mars börjar Skatteverket skicka ut deklarationsblanketterna och den 15 april ska alla ha fått sina blanketter. Du som anslutit dig till digital brevlåda (till exempel Kivra) senast 3 mars 2024 kommer att få din deklaration digitalt mellan 4-8 mars. Om du inte har digital brevlåda får du en pappersdeklaration skickad till dig på posten mellan 15 mars-15 april.

När ska deklarationen senast vara inlämnad?

Din deklaration ska finnas hos Skatteverket senast 2 maj 2024, oavsett om du deklarerar digitalt eller via post. För att få din skatteåterbäring så tidigt som möjligt (april) ska du godkänna din deklaration, utan att ändra eller lägga till uppgifter digitalt senast den 3 april.

Från och med vilket datum kan jag deklarera digitalt?

Du kan från och med 19 mars 2024 deklarera digitalt i e-tjänsten med Mobilt BankID.

När kan jag deklarera via post? 

Har du inte digital brevlåda får du en pappersdeklaration på posten mellan 15 mars-15 april och kan först när du fått hem den skicka in din deklaration. Sista dagen att skicka in deklarationen är den 2 maj 2024.

Observera att om du lämnar in deklarationen fysiskt på papper behöver den postas senast den 24 april 2024 för att Skatteverket ska få din deklaration i tid.

När får jag min skatteåterbäring?

Om du skickat in deklarationen senast: Får du skatteåterbäringen:
3 april 2024 9-12 april 202
2 maj 2024 4-7 juni 2024

Om du skickat in deklarationen digitalt utan ändringar eller tillägg senast 3 april får du skatteåterbäringen mellan 9-12 april 2024

Redan i april kan du få tillbaka på skatten om du senast 3 april skickade din deklaration digitalt, utan ändringar eller tillägg. Du ska även ha anmält bankkonto till Skatteverket och ha godkänt de förifyllda uppgifterna i appen eller i e-tjänsten.

Om du skickat in deklarationen senast 2 maj får du skatteåterbäringen mellan 4-7 juni 2024

Du som deklarerar genom att sms:a, ringa, använda appen eller e-tjänsten ska senast 2 maj lämna in inkomstdeklarationen för att få skattepengarna utbetalda i mitten av juni. Även här behöver du ha anmält bankkonto till Skatteverket.

Om du inte fått ditt slutskattebesked i april eller juni får du skatteåterbäringen mellan 6-9 augusti

Om du inte fått ditt slutskattebesked i april eller juni, t.ex. om du haft anstånd med att deklarera kommer dina skattepengar i augusti.

Vad kan man göra med sin skatteåterbäring?

Spara på sparkonto

Om marginalerna är mindre och bufferten bristfällig är det klokt att lägga undan pengarna från skatteåterbäringen på ett sparkonto med ränta för att bygga upp en stabil ekonomisk grund.

Hos oss på Collector kan du välja bland flera sparkonton för att hitta det som passar just dig. Du ansöker smidigt med hjälp av BankID på bara några minuter. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Självklart kostar det ingenting att spara pengar hos oss.

Jag vill öppna ett sparkonto 

Amortera

Har man lån med hög ränta bör dessa prioriteras för att minska den totala kostnaden. Även extraamortering på bostadslån med hög belåningsgrad kan vara en klok strategi för att minska risken i ekonomin. 

Investera

För hushåll med befintlig buffert och god ekonomisk stabilitet är skatteåterbäringen en bra möjlighet att öka på det långsiktiga sparandet. Det kan inkludera att investera i aktier eller fonder, öka månadssparandet eller starta ett privat pensionssparande. Tänk på att aktier och fonder innebär en högre risk och är därför mer lämpade för det långsiktiga sparandet.

Konsumera

För de med en sund ekonomi och välgrundat sparande kan skatteåterbäringen användas för trevliga utgifter, som att förstärka semesterkassan. Detta bör dock göras först när en trygg ekonomisk grund med buffert, långsiktigt sparande och pensionssparande är på plats.

Mindre än 100 kr att få tillbaka?

Är det mindre än 100 kronor att få tillbaka betalas pengarna inte ut, utan finns i stället kvar på ditt skattekonto.

Om jag måste betala restskatt/kvarskatt?

Eventuell restskatt/kvarskatt ska betalas inom 90 dagar från det att Skatteverket fattat beslut om din slutgiltiga skatt (slutskattebesked).

Om du fick ditt slutskattebesked i: Ska kvarskatten vara betald senast:
april 2024 12 juli 2024
juni 2024 12 september 2024
augusti 2024 12 november 2024
december 2024 12 mars 2025

Hur betalar jag kvarskatt/restskatt?

Du som ska betala skatt behöver göra en inbetalning på ditt skattekonto. Du har möjlighet att antingen betala hela summan på en gång eller välja att dela upp betalningen. Kom ihåg att hela beloppet måste finnas på ditt skattekonto på förfallodagen om du väljer att dela upp betalningen. Du kan välja om du vill betala med Swish eller via bankgiro.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg