Privat sparande till pensionen

Att säkerställa en trygg och bekväm pension är viktigt för att du ska kunna leva gott när du blir äldre. Förutom den allmänna pensionen som du får från staten och tjänstepensionen som du får via ditt jobb, är det privata pensionssparandet en avgörande del av en bra pension.  Här går vi igenom hur mycket man bör pensionsspara privat och ger tips på hur du pensionssparar bäst. 

25 januari 2024 Sparkonto

I den här artikel ger vi en överblick över vikten av privat pensionssparande. För personlig rådgivning rekommenderar vi alltid att konsultera en expert inom området. 

Varför behöver du ett privat pensionssparande?

Den allmänna pensionen är ofta inte tillräcklig för att du ska kunna upprätthålla en önskad levnadsstandard under pensionen. Därför kan det för många vara avgörande att komplettera med ett eget, privat sparande för att öka den ekonomiska tryggheten. Extra viktigt är det för dig som vill gå i pension tidigt, om du vet med dig att du kommer att ha höga utgifter, om du inte har någon tjänstepension via din anställning eller om du arbetat deltid i längre perioder under arbetslivet.  

Hur mycket privat pensionssparande behöver man?

Hur mycket du bör pensionsspara privat beror på din situation, men en allmän rekommendation är att spara cirka 5-10 % av din bruttolön varje månad. En vanlig tumregel är att sikta på att ersätta 70-80 % av din nuvarande inkomst under pensionen. Allmän pension och tjänstepension utgör oftast 60-80 procent av din lön, vilket för många kan vara svårt att leva på. Det innebär att om du har 30 000 kronor i månadslön och får ut 60 % av den till pensionen, så kan du räkna med att få 18 000 kronor i månaden i pension. Om du tillhör dem som inte har någon tjänstepension bör du dessutom spara 4,5 - 6 procent av din lön upp till 46 438 kronor i månadslön (2023) för att det ska motsvara vad en anställd med kollektivavtal får inbetalt till sin tjänstepension. Har du en högre lön kan du behöva spara mer.  

Hur sparar man till pensionen?

Att sätta undan en del av din nuvarande inkomst på ett sparkonto är ett stabilt och tryggt sätt att spara till pensionen på. Här är det viktigt att välja ett sparkonto med ränta, vilket gör att pengarna växer stadigt under tiden och inte förlorar i värde.

Att pensionsspara i ett Investeringssparkonto (ISK) eller en Kapitalförsäkring (KF) är också två populära alternativ. ISK erbjuder en fördelaktig skattesats som baseras på ett schablonbelopp snarare än den faktiska vinsten. Detta gör det attraktivt för långsiktigt sparande eftersom skatten inte påverkas av hur mycket du handlar eller hur mycket dina investeringar ökar i värde. KF tillåter dig att namnge förmånstagare och skyddar dina investeringar från arvsskatt, vilket kan vara fördelaktigt för att planera arv. Oavsett hur du väljer att penisonsspara privat är det viktigt att jämföra de olika sparalternativen och sprida riskerna.  

Har du en högre lön kan löneväxling vara ett bra sätt att pensionsspara på. Detta innebär att du byter ut en del av din lön mot extra tjänstepension. Det krävs dock att din arbetsgivare går med på löneväxlingen. 

4 tips för ett effektivt privat pensionssparande

Att börja månadsspara är ett smart och effektivt sätt att under lång tid bygga upp ett bra pensionssparande. Nedan hittar du våra bästa tips för att komma igång och spara till pensionen.

1. Börja spara tidigt

Privat pensionssparande är ett långsiktigt åtagande vilket kräver planering och tålamod. Ju tidigare du börjar spara till din pension, desto bättre. För varje månad och år du sparar ger det dig en betydande fördel, tack vare ränta-på-ränta-effekten. Genom att sätta undan pengar regelbundet från ung ålder kan du dra nytta av en långsiktig tillväxt och öka chanserna till en bra pension senare i livet.

2. Sätt mål

Det är viktigt att definiera tydliga och realistiska mål för ditt pensionssparande. Fråga dig själv hur du vill leva under din pension och vad du behöver för att uppnå den livsstilen. Det finns flera kalkylatorer online där du kan göra en uppskattning av hur mycket pension du behöver och skulle kunna spara. Ett tydligt mål ger dig motivation och riktning i din sparstrategi.

3. Automatisera sparandet

Gör sparandet till en naturlig del av din ekonomi och ta för vana att regelbundet föra över en del av din inkomst till ditt sparkonto varje månad, till exempel i samband med att du betalar dina räkningar.

4. Håll koll på din tjänstepension

Tjänstepensionen är en av de viktigaste löneförmånerna. Säkerställ därför att din arbetsgivare erbjuder detta. Om det skulle vara så att ditt jobb inte tillhandahåller detta, försök att förhandla dig till en kompensation så att du har ekonomisk möjlighet att skapa ett eget sparande utifrån motsvarande belopp, cirka 4,5 - 6 % av lönen.  

 

Pensionsspara privat hos Collector

Oavsett ålder är det aldrig för tidigt eller för sent för att börja bygga upp ditt privata pensionssparande för en ljusare och mer bekymmersfri pension. På Collector har vi flera typer av sparkonton, alla med förmånlig ränta och statlig insättningsgaranti.

Tveka heller inte att kontakta oss för att få rådgivning kring vilket sparkonto som är bäst för just dig och din situation.  

 

Läs mer om vårt sparkonto här

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg