Tänk på det här när du tar ut euro i bankomat utomlands

Ska du åka på semester och funderar på om du kommer kunna ta pengar utomlands? Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du ska ta ut pengar i en bankomat utomlands och vad det kommer kosta dig.

12 april 2024 Kreditkort

Viktiga saker att tänka på när du ska ta ut pengar utomlands

Några saker som är viktiga att tänka på innan du tar ut pengar i ett annat land är följande:

  • Avgifter och växlingskurser: När du tar ut pengar i en annan valuta, tar banken ofta ut en avgift. Denna avgift kan vara en fast kostnad per transaktion eller en procentandel av uttagsbeloppet. Dessutom är växlingskursen som bankerna erbjuder inte alltid den mest gynnsamma jämfört med den faktiska marknadskursen. Därför är det viktigt att jämföra dessa avgifter och kurser i förväg för att undvika oväntade kostnader.
  • Dagliga uttagsgränser: Banker har ofta en gräns för hur mycket pengar du kan ta ut per dag. Denna gräns kan variera beroende på bank och typ av konto. Det är även vanligt att uttagsautomater i andra länder har sina egna gränser. Därför är det bra att känna till dessa gränser för att planera dina uttag.
  • Val av valuta: Om du får möjligheten att välja mellan att genomföra transaktionen i din hemvaluta eller i lokal valuta, välj alltid lokal valuta. Detta är eftersom valutakonverteringen som erbjuds av uttagsautomaten ofta innebär sämre växlingskurs och ytterligare avgifter.
  • Säkerhet för dina kortuppgifter: Var alltid försiktig när du hanterar ditt bankkort och PIN-kod. Se till att ingen ser när du anger din kod och kontrollera att ingen har manipulerat uttagsautomaten. Det är också viktigt att regelbundet kontrollera ditt kontoutdrag för att upptäcka eventuella obehöriga transaktioner.
  • Överväg alternativ: Ibland kan det vara mer fördelaktigt att använda ett kreditkort för köp istället för att ta ut kontanter. Detta beror på att vissa kreditkort har lägre avgifter för utländska transaktioner och erbjuder ytterligare fördelar som reseförsäkring. Men kom ihåg att betala av skulden i tid för att undvika höga räntor.

Du kan enkelt och smidigt handla med Collectors kreditkort utomlands utan valutapåslag. Läs mer om vårt kreditkort här!

Vad kostar det att ta ut pengar utomlands

Hur mycket det kommer kosta att ta ut pengar utomlands beror på flera olika saker. Det du behöver ha koll på innan du reser är dynamisk växlingsvaluta, bankomatavgifter och valutakurs.

Dynamisk växlingsvaluta

Dynamisk valutakonvertering (DCC) är en tjänst som ofta erbjuds när du använder ditt betal- eller kreditkort utomlands. Det innebär att när du gör ett köp eller tar ut pengar från en bankomat, får du valet att genomföra transaktionen antingen i den lokala valutan eller i din hemvaluta. Om du väljer din hemvaluta konverterar köpmannens bank eller bankomaten beloppet till din valuta med en egen växlingskurs och ofta tillkommer en extra avgift. Även om detta kan verka bekvämt eftersom du ser kostnaden i en bekant valuta är växlingskursen vanligtvis mindre fördelaktig än din egen bankkurs. Därför är det ofta bättre att genomföra transaktionen i den lokala valutan och låta din egen bank hantera valutakonverteringen.

Bankomatavgifter

När du tar ut pengar från bankomater utomlands kan det tillkomma olika typer av avgifter som kan påverka den totala kostnaden för transaktionen. För det första tar många banker ut en transaktionsavgift för varje uttag i en utländsk bankomat. Denna avgift varierar beroende på banken och typen av konto du har, det kan vara en fast summa eller en procentandel av uttagsbeloppet. För det andra kan den lokala banken som äger bankomaten också ta ut en egen avgift, oavsett din egen banks avgifter.

Valutakurser

Valutakurser spelar en avgörande roll i hur mycket det kostar att ta ut pengar utomlands. När du tar ut pengar i en annan valuta än den som är kopplad till ditt bankkonto måste beloppet konverteras till din hemvaluta. Bankerna och finansiella institut som hanterar denna konvertering använder en specifik växlingskurs, som ofta skiljer sig från den aktuella marknadskursen. Denna skillnad i växlingskurs innebär att du kan få mindre för dina pengar än vad den rådande marknadskursen skulle föreslå. Att jämföra växlingskurser och tillhörande avgifter från olika banker och kreditkortsföretag innan man reser kan hjälpa till att hitta de mest fördelaktiga alternativen för att minimera kostnaden vid uttag av utländsk valuta.

Kan man handla med kort utomlands?

Att handla med ditt betal- eller kreditkort utomlands går vanligtvis bra och är ett smidigt alternativ till att ta ut pengar. Det du behöver göra innan du åker är att kontrollera att ditt kort är internationellt accepterat, vilket de flesta kort med Visa, MasterCard, eller American Express-logotyper är. Du ska även vara medveten om att det ofta tillkommer avgifter för utländska transaktioner när du handlar i en annan valuta. Dessa avgifter varierar beroende på kortutgivare och kan utgöra en betydande kostnad. Det är därför bra att kolla upp med din bank vilka villkor som gäller när du ska handla utomlands.

Ta ut pengar utomlands med Collectors kreditkort

Med Collectors smidiga kreditkort kan du handla världen över utan valutapåslag. Ett perfekt kreditkort när du vill slippa onödiga utgifter. Bokar du resan med Collectors kreditkort ingår dessutom både avbeställningsskydd och en kompletterande reseförsäkring. Tänk dock på att det kan tillkomma uttagsavgifter om du tar ut pengar i bankomat utomlands.

 

Läs mer om vårt kreditkort här

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg