Januari brukar pekas ut som årets fattigaste månad. Många kämpar för att få ekonomin att gå ihop efter att den senaste lönen spenderades på rea, julklappar och nyårsfirande - och då kan väntan på januarilönen bli lång. I denna artikel ger vi enkla tips på vad du kan göra för att dryga ut kassan denna månad.
Först och främst behöver du få koll på hur du ligger till ekonomiskt – jämför dina inkomster och utgifter. Börja med att gå tillbaka det senaste halvåret för att få en uppfattning hur kostnaderna har sett ut. Genom att göra ett kontoutdrag kan du sortera utgifterna i olika kategorier, till exempel ”Bostad”, ”Mat”, ”Transport” och ”Nöjen” och därmed tydligt se vad du enklast skulle kunna skära ner på. Det här gör det möjligt att sätta en rimlig hushållsbudget för månaden och även månaderna framåt.
Det är stor prisskillnad beroende på vilken typ av mat du handlar. Matbutiker brukar ha nedsatta priser på varor som snart går ut. Passa på att köpa dessa, laga olika maträtter och frys in. Tänk även på att handla säsongsbaserat och ät mer vegetariskt. Grönsaker är generellt mycket billigare än kött. I de flesta medelstora städer finns dessutom olika appar du kan använda för att ”rädda” överbliven mat från caféer eller din lokala matbutik, för en väldigt billig peng.
Uppvärmningen står för cirka 60 procent av hushållets energiförbrukning – därför är värmekostnaden någonting du verkligen kan påverka beroende på vilken temperatur du väljer att ha i hemmet. Faktum är att det faktiskt finns rekommenderade temperaturer för olika rum! Vardagsrum, kök och sovrum rekommenderas en temperatur på 18–21 °C och badrum 23 °C. Om du har direktvärmande el och sänker temperaturen en grad så sparar du cirka fem procent av uppvärmningskostnaden.
En undersökning från Blocket visar att svenskar i snitt har oanvända prylar till ett värde av 16 000 kronor i sitt hem – så sälj det du inte behöver! Rensa vind, källare och garderob och sälj vidare på Blocket, Tradera eller Facebook Marketplace istället.
Någonting som är väldigt enkelt och som kan spara dig massor av pengar är att samla dina lån. Smålån och krediter har ofta höga räntor och dolda kostnader som avi- och fakturaavgifter. Genom att istället slå ihop dessa lån till ett, kan du med stor sannolikhet få ner dina räntekostnader, vilket gör att du kan spara pengar varje månad. Hos oss på Collector kan du samla lån smidigt och tryggt via BankID. Vi bjuder även på låneskydd de första tre månaderna, läs mer om villkoren för det här.