Hur mycket ska man spara varje månad?

Att spara pengar regelbundet är en viktig del av en sund ekonomi. Men hur mycket bör du egentligen spara varje månad? Nedan hittar du tips och riktlinjer som kan hjälpa dig att bestämma hur mycket pengar du bör lägga undan varje månad.

11 september 2023 Sparkonto

Räkna ut hur mycket du kan spara varje månad

Innan vi tittar på rekommenderade sparbelopp är det viktigt att göra en grundlig genomgång av just din ekonomi, detta för att ta reda på hur mycket du faktiskt kan spara varje månad. Börja med att dra av dina fasta utgifter från din nettolön. Dessa kan inkludera hyra eller bolån, matkostnader, räkningar och transportkostnader. Det belopp som återstår kan sedan användas som en grund för att beräkna ditt sparande.

Rekommenderade sparbelopp baserat på lön

En vanlig tumregel är att spara cirka 10% av din lön efter skatt varje månad. Detta sparande kan användas som en buffert för oväntade utgifter eller som en investering för framtiden. Om din ekonomiska situation tillåter det kan du dock överväga att spara mer än 10%. Ju mer du sparar, desto bättre. Förr brukade man ge ett riktmärke på en hel årslön på sparkontot, men idag brukar man säga att 2–3 månadslöner räcker. Dessutom bör du också ha en annan typ av sparande vid sidan av som ska vara till pension eller bostad och liknande. 

Räkneexempel: För att ge dig en uppfattning om hur mycket du kan spara med en regel om 10% , låt oss ta ett enkelt räkneexempel. Om din månadslön efter skatt är 30 000 kr skulle 10% motsvara 3 000 kr. Genom att spara 3 000 kr varje månad skulle du ha sparat 36 000 kr på ett år.

Sparande för olika livssituationer

 

  • Unga och studenter - Om du är ung eller student kan det vara svårt att spara en betydande summa pengar varje månad. Men varje liten summa räknas och det är viktigt att utveckla goda sparvanor tidigt i livet. Försök att sätta av en fast procentandel av din inkomst, även om det bara är en liten summa. Det kommer att lägga grunden för ditt sparande i framtiden.
  • Vuxna med familj - För en barnfamilj kan sparande vara extra viktigt för att täcka utgifter som barnens utbildning eller familjesemestrar. Utöver grundsparandet som rekommenderas kan du försöka lägga undan en extra summa varje månad för att bygga upp en större buffert. Det kan vara fördelaktigt att skapa ett separat sparkonto för familjens mål och utgifter, kanske även öppna sparkonto för barnen för deras framtida behov.
  • Singelhushåll - Utan ett andra inkomstbidrag kan det vara fördelaktigt att spara mer varje månad för att ha en starkare ekonomisk grund. Du kan också överväga att investera en del av ditt sparande för att få en bättre avkastning på lång sikt, till exempel i aktier, fonder eller ett ISK-konto.

Sparande och investeringar

Det kan vara intressant att veta hur folk i din egen ålder och med liknande situation sparar.  Allt fler får upp ögonen för just sparande och investeringar i ISK eller fonder, aktier och  sparkonton med ränta. Hos Collector kan du sätta in pengar på ett sparkonto med ränta och låta dem växa effektivt och säkert. På ett sparkonto växer pengarna stadigt utan att du egentligen behöver göra någonting. Alla våra sparkonton skyddas dessutom av den statliga insättningsgarantin, upp till 1 050 000 kronor per person. Självklart är det även avgiftsfritt att spara hos oss.

Tyvärr har tuffa tider, inflation och höga elpriser den senaste tiden gjort att många fått lägga sparandet på sparlåga. Du kanske inte tänker så mycket på att ta bort en tusenlapp från ditt vanliga månatliga sparande, men över tid gör det stor skillnad. Dock är det som sagt bättre att (om möjligt) spara litegrann även under tuffa tider, än inget alls. Det är nu bufferten blir av största vikt eftersom den faktiskt spelar en avgörande roll för många.

Kom igång med ditt sparande

Om du vill komma igång med ditt sparande finns det flera effektiva metoder att ta till. Något många  gör är att skapa ett separat konto för sparande, specifikt för att lägga undan pengar. Genom att separera ditt sparande från ditt vanliga bankkonto blir det enklare att hålla koll på dina ekonomiska framsteg och undvika lockelsen att använda pengarna till andra ändamål. Dessutom kan du överväga att sätta ditt sparande på autopilot genom att föra över en månatlig överföring från ditt bankkonto till ditt sparkonto. Du kan öppna ett sparkonto med bra ränta, enkelt i vår app och signera med Bank-ID.

 

Öppna sparkonto hos Collector!

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg