Hur mycket handpenning krävs för ett billån?

Funderar du på att köpa en ny bil och behöver låna pengar till bilköpet? Tar du ett vanligt billån måste du betala en handpenning, eller kontantinsats som det också kan kallas, samt lämna bilen som säkerhet. Men det går även att ta billån i form av privatlån för att slippa kontantinsatsen. Här kan du läsa mer om hur det fungerar med handpenning och billån och hur det fungerar att låna utan handpenning.

26 mars 2024 Privatlån

Vad innebär ett billån med kontantinsats?

Ett billån med kontantinsats är ett lån specifikt utformat för att köpa en bil. När du tar ett billån lånar du en summa pengar från en bank eller en finansieringsinstitution, och denna summa motsvarar vanligtvis bilens pris minus kontantinsats som du betalar direkt.

Billånet återbetalas sedan genom regelbundna månadsbetalningar som inkluderar både ränta och amortering. Räntan är kostnaden för lånet och kan variera beroende på din kreditvärdighet, lånebeloppet och låneperioden. Låneperioden, eller löptiden, kan sträcka sig från några år upp till ett decennium, och valet av löptid kan påverka både den månatliga betalningen och den totala räntekostnaden över lånets livslängd.

Det som är speciellt med billån är att det är ett lån med säkerhet, vilket innebär att bilen agerar som säkerhet för lånet. Detta betyder att om du inte kan fullfölja dina betalningar har långivaren rätt att återta bilen som kompensation. Denna säkerhet gör ofta att räntan på billån är lägre jämfört med lån utan säkerhet. När det gäller kontantinsatsen kräver många långivare att du betalar en viss procentandel av bilens pris direkt, vilket minskar lånebeloppet och därmed den totala kostnaden för lånet.

Hur mycket är kontantinsatsen på ett billån?

 • I Sverige ligger vanligen kontantinsatsen på cirka 20% av bilens pris.
 • En större kontantinsats kan ofta leda till bättre lånevillkor, inklusive lägre räntor, då det minskar kreditgivarens risk.

Varför behöver man betala en handpenning på billånet?

 • Minskar risken för långivaren: En kontantinsats minskar långivarens risk.
 • Lägre månadskostnader: En större kontantinsats innebär lägre månatliga betalningar.
 • Potentiellt lägre räntor: Ibland kan en större kontantinsats leda till lägre räntor.

Billån utan handpenning

Alternativ till det traditionella billånet är att istället ta ett privatlån, även känt som ett blancolån, för att finansiera bilköpet. Denna typ av lån kräver inte någon handpenning och bilen behöver inte lämnas in som säkerhet.

Fördelar med billån utan kontantinsats

 • Ingen initial kostnad: Du behöver inte spara ihop eller betala en stor summa pengar upp front.
 • Omedelbar tillgång: Du kan skaffa en bil direkt, även om du inte har pengar tillgängliga för en kontantinsats.
 • Bevarat kapital: Genom att inte lägga en kontantinsats kan du behålla dina sparade pengar för andra investeringar eller oväntade utgifter.


Nackdelar med billån utan kontantinsats

 • Högre månadskostnader: Att finansiera hela bilens värde med ett lån innebär vanligtvis högre månadskostnader.
 • Högre räntor: Lån utan säkerhet anses ofta som högrisklån för långivaren, vilket kan leda till högre räntor.
 • Risk för negativt kapital: Bilar förlorar värde snabbt. Utan en kontantinsats ökar risken för att du hamnar i en situation där du är skyldig mer än vad bilen är värd.

Låna till bil utan kontantinsats med Collector

Här på Collector kan du låna till ditt bilköp utan att behöva betala någon handpenning. Vi erbjuder privatlån på upp till 500 000 kronor och du ansöker enkelt online eller i vår app. Du identifierar dig med BankID och får ett förhandsbesked direkt på skärmen. Vill du öka dina chanser till att få lånet beviljat eller få ett högre lånebelopp kan du ansöka tillsammans med en medsökande.

Hos oss får du alltid gratis låneskydd i tre månader. Detta innebär att din skuld är skyddad om du exempelvis skulle bli sjukskriven, arbetslös eller i värsta fall gå bort. Läs mer om vårt låneskydd här.

 

Läs mer om vårt billån och ansök här

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg