Vad är ett topplån?

Topplån var tidigare en del av bostadslån som täckte den del av bostadens pris som översteg bottenlånet, oftast över 75-85 procent av bostadens värde. Topplån hade vanligtvis högre ränta än bottenlån eftersom de innebar högre risk för långivaren. Men idag har man ett så kallat bolånetak, som reglerar hur mycket du kan låna i förhållande till bostadens värde.

Bolånetak

Bolånetaket infördes 2010 och innebär att du högst kan låna upp till 85 procent av bostadens marknadsvärde. De resterande 15 procenten måste du finansiera med en egen kontantinsats. Här är några viktiga punkter om bolånetaket:

  • Egen insats: Minst 15 procent av bostadens pris måste komma från dina egna medel.
  • Bottenlån: Lånet som täcker upp till 85 procent av bostadens värde kallas för bottenlån och har oftast lägre ränta och längre löptid.
  • Inget topplån: Eftersom bolånetaket begränsar lånebeloppet till 85 procent av bostadens värde, finns inget behov av topplån i traditionell bemärkelse.

Varför är bolånetaket viktigt?

Bolånetaket är viktigt eftersom det hjälper till att minska risken för både låntagare och långivare. Här är några fördelar:

  • Minskad finansiell risk: Genom att kräva en egen insats minskar risken för att låntagare hamnar i ekonomiska svårigheter vid eventuella värdefall på bostadsmarknaden.
  • Ökad stabilitet: Bolånetaket bidrar till ökad stabilitet på bostadsmarknaden och minskar risken för bostadsbubblor.
  • Ansvarsfullt lånande: Det uppmuntrar till ansvarsfullt lånande och säkerställer att låntagare har en buffert vid oförutsedda händelser.

Exempel på bolånetak

Anta att du vill köpa en bostad för 2 000 000 kr. Enligt bolånetaket kan du då låna upp till 85 procent av bostadens värde, vilket är 1 700 000 kr. Du måste själv ha minst 300 000 kr som egen insats för att kunna genomföra köpet.

Överbryggningslån

Ett överbryggningslån är en annan finansieringslösning som kan vara aktuell när du köper en ny bostad innan du har sålt din gamla. Överbryggningslånet täcker mellanskillnaden tills din gamla bostad är såld.

Räkna på ditt privatlån

Hos oss kan du låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr till bra ränta och villkor, utan säkerhet! Du får dessutom upp till 0,5% lägre ränta och 0 kr i uppläggningsavgift när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker med hjälp av Mobilt BankID.

 

  • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss 
  • Låna upp till 500 000 kr
  • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 5,9 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg