Vad är Riksgälden?

Riksgälden, även känd som Riksgäldskontoret, är en statlig myndighet i Sverige som ansvarar för att förvalta statens skulder, hantera statens betalningar och låna pengar för statens räkning. Myndigheten spelar en viktig roll i att säkerställa statens finansiella stabilitet och effektivitet.

Riksgäldens huvuduppgifter

  • Statsskuldshantering: Ansvarar för att förvalta och finansiera statens skulder på ett sätt som minimerar kostnaderna.
  • Garantier och lån: Ger garantier och lån till företag och kommuner.
  • Betalningssystem: Hanterar statens betalningar och likviditet.
  • Insättningsgaranti: Säkerställer att insättningar på sparkonton i banker och andra institut skyddas upp till ett visst belopp.

Insättningsgarantin och sparkonto

Riksgälden administrerar insättningsgarantin, som skyddar spararnas pengar på sparkonton upp till 1 050 000 kronor per institut. Detta innebär att om en bank skulle gå i konkurs, garanterar Riksgälden att du får tillbaka dina pengar upp till det angivna beloppet. Detta skapar trygghet för sparare och stabilitet i det finansiella systemet. Riksgäldens arbete med att hantera statsskulden och insättningsgarantin bidrar till en stabil och säker ekonomi, vilket också påverkar räntenivåer och villkoren för sparande och lån.

Sparkonto hos Collector med insättningsgaranti

När öppnar ett sparkonto här hos oss på Collector skyddas dina sparpengar av den statliga insättningsgarantin oavsett om du väljer att spara i ett konto med fast eller rörlig ränta. Skyddet gäller upp till 1 050 000 kronor per person.

Läs mer om insättningsgarantin

Läs mer om våra sparkonton

 

Välj ett sparkonto som passar dig

Det är aldrig för sent att börja spara pengar – till stort, som litet. Det kan vara allt från att starta ett sparande till dina barn, till en renovering eller till en drömresa. Hos oss kan du välja bland flera sparkonton för att hitta det som passar just dig. Du ansöker smidigt med hjälp av Mobilt BankID på bara några minuter. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Välj ett sparkonto som passar dig

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg