Vad är en medlåntagare?

En medlåntagare är en person som tillsammans med huvudlåntagaren ansöker om ett lån och delar ansvaret för återbetalningen. Detta arrangemang används ofta för att förbättra chanserna att få lånet beviljat och för att få bättre lånevillkor.

Hur fungerar ett lån med medlåntagare?

När du ansöker om ett lån med en medlåntagare delar ni båda det juridiska ansvaret för lånet. Banken bedömer både huvudlåntagarens och medlåntagarens kreditvärdighet och betalningsförmåga. Detta innebär att om huvudlåntagaren inte kan betala tillbaka lånet, är medlåntagaren skyldig att göra det.

Fördelar med en medlåntagare

  • Ökar chansen att få lånet beviljat.
  • Möjlighet till bättre lånevillkor och lägre ränta.
  • Möjlighet att låna ett högre belopp eftersom två inkomster bedöms.

Medlåntagarens ansvar

En medlåntagare har samma ansvar och skyldigheter som huvudlåntagaren gentemot banken. Huvudlåntagaren ansvarar främst för återbetalningen, men om denne inte kan betala måste medlåntagaren göra det. Även medlåntagarens kreditvärdighet påverkas av lånet. Därför är det viktigt att medlåntagaren överväger sin egen framtida lånebehov innan hen går med som medlåntagare.

Vem kan vara medlåntagare?

För att bli medlåntagare behöver personen ha god kreditvärdighet och uppfylla följande kriterier:

  • Vara minst 23 år
  • Vara folkbokförd i Sverige sedan 2 år
  • Ha en årsinkomst på minst 200 000 kronor
  • Inte ha betalningsanmärkningar

Medlåntagare privatlån hos Collector

När du ansöker om ett privatlån hos oss på Collector tillsammans med en medlåntagare ökar chansen att få din låneansökan beviljad. Dessutom får ni en ränterabatt på upp till 1 % när ni ansöker tillsammans. Vi gör en kreditprövning på båda personerna, som då är ansvariga för att lånet återbetalas. Den av er som står som huvudlåntagare får fakturorna och är främst ansvarig för lånet.

 

Räkna på ditt privatlån

Hos oss kan du låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr till bra ränta och villkor, utan säkerhet! Du får dessutom upp till 0,5% lägre ränta och 0 kr i uppläggningsavgift när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker med hjälp av Mobilt BankID.

 

  • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss 
  • Låna upp till 500 000 kr
  • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 5,9 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg