Vad är listränta?

Listränta är den ränta som en bank eller långivare anger som sin officiella räntesats för olika typer av lån, som exempelvis bolån. Det är en form av referensränta som används för att ge en indikation på vilken ränta kunder kan förvänta sig att betala när de tar ett lån.

Hur påverkar listräntan ditt lån?

Listräntan kan ses som utgångspunkten för förhandlingar om räntesatsen på ditt lån. Även om listräntan är den annonserade räntan, är det ofta möjligt att förhandla fram en lägre ränta baserad på din ekonomiska situation, kreditvärdighet och relation med banken. När du ansöker om ett lån hos oss på Collector, görs en individuell kreditprövning.

Faktorer som påverkar listräntan

Flera faktorer kan påverka listräntan, bland annat:

  • Riksbankens styrränta: När Riksbanken ändrar sin styrränta påverkas ofta bankernas listräntor. En höjning av styrräntan leder oftast till högre listräntor och vice versa.
  • Marknadsräntor: Det allmänna ränteläget på finansmarknaderna påverkar också bankernas kostnader för att låna pengar, vilket i sin tur kan påverka listräntorna.
  • Kreditpolitiska beslut: Beslut inom banken rörande kreditgivning kan också påverka listräntan. Detta kan inkludera riskbedömningar och strategiska mål för tillväxt.

Skillnaden mellan listränta och snittränta

Listränta är den annonserade räntan som banken erbjuder, medan snittränta är den genomsnittliga räntan som bankens kunder faktiskt betalar. Snitträntan kan vara lägre än listräntan eftersom den tar hänsyn till de rabatter och förhandlade räntor som olika kunder har fått.

Vanliga frågor om listränta

  • Vad är skillnaden mellan listränta och effektiv ränta? Listräntan är den annonserade räntan utan hänsyn till avgifter och andra kostnader, medan den effektiva räntan inkluderar alla kostnader associerade med lånet.

  • Är listräntan förhandlingsbar? Ja, listräntan kan ofta förhandlas ner, särskilt om du har god kreditvärdighet och kan visa att du har fått bättre erbjudanden från andra långivare.

Räkna på ditt privatlån

Hos oss kan du låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr till bra ränta och villkor, utan säkerhet! Du får dessutom upp till 0,5% lägre ränta och 0 kr i uppläggningsavgift när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker med hjälp av Mobilt BankID.

 

  • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss 
  • Låna upp till 500 000 kr
  • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 5,9 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg