Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett preliminärt besked från en bank eller långivare om hur mycket pengar du kan få låna för att köpa en bostad. Det är inte en garanti, men det ger en god indikation på din lånekapacitet och kan underlätta för dig när du letar efter en ny bostad.

Hur fungerar ett lånelöfte?

Ett lånelöfte baseras på en bedömning av din ekonomiska situation. Banken tittar på faktorer som din inkomst, anställningsform, eventuella skulder och din kreditvärdighet. När du ansöker om ett lånelöfte, behöver du ofta lämna in följande uppgifter:

 • Inkomstuppgifter
 • Uppgifter om eventuella lån och krediter
 • Information om din anställning
 • Personuppgifter och kontaktinformation

Fördelar med att ha ett lånelöfte

 • Trygghet vid budgivning: Med ett lånelöfte i handen kan du delta i budgivningar med vetskapen om att du har ekonomiskt stöd från banken.
 • Snabbare bostadsaffär: Ett lånelöfte kan snabba på processen när du väl hittar ditt drömhem, eftersom du redan har klartecken från banken att du kan låna pengarna.
 • Bättre förhandlingsläge: Ett lånelöfte visar säljaren att du är en seriös köpare, vilket kan stärka din position i förhandlingarna.

Hur länge gäller ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är vanligtvis giltigt i cirka tre till sex månader, beroende på banken. Under denna period förväntas din ekonomiska situation vara oförändrad. Om ditt lånelöfte löper ut innan du har hittat en bostad, kan du oftast förlänga det genom att uppdatera din information hos banken.

Steg för att ansöka om ett lånelöfte

 1. Samla dina ekonomiska uppgifter: Ha dina senaste lönespecifikationer, eventuella lånehandlingar och annan relevant ekonomisk information redo.
 2. Ansök hos banken: Fyll i en ansökan online eller boka ett möte med en av våra rådgivare.
 3. Kreditprövning: Banken gör en bedömning av din ekonomiska situation och kreditvärdighet.
 4. Få ditt lånelöfte: Om din ansökan godkänns, får du ett lånelöfte som anger hur mycket du kan låna.

Vanliga frågor om lånelöfte

 • Är ett lånelöfte bindande?
  Nej, ett lånelöfte är inte bindande för banken. Det är ett preliminärt besked som kan ändras om din ekonomiska situation förändras eller om banken får ny information.
 • Kan jag få ett lånelöfte om jag har betalningsanmärkningar?
  Det kan vara svårare att få ett lånelöfte om du har betalningsanmärkningar, men det är inte omöjligt. Vissa banker erbjuder bolån till personer med betalningsanmärkningar.

Hur kan du förbättra dina chanser att få ett lånelöfte?

En god kreditvärdighet ökar dina möjligheter att få lån och krediter samt de villkor du erbjuds. Här är några exempel på saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet.

 1. Betala räkningar i tid: Se till att alltid betala dina räkningar och avbetalningar i tid.

 2. Minska skuldsättningen: Försök att betala av dina skulder så mycket som möjligt.

 3. Undvik onödiga kreditupplysningar: Ansök inte om flera krediter eller lån på kort tid.

 4. Håll koll på din kreditupplysning: Kontrollera din kreditupplysning regelbundet för att säkerställa att all information är korrekt.

Räkna på ditt privatlån

Hos oss kan du låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr till bra ränta och villkor, utan säkerhet! Du får dessutom upp till 0,5% lägre ränta och 0 kr i uppläggningsavgift när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker med hjälp av Mobilt BankID.

 

 • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss 
 • Låna upp till 500 000 kr
 • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 5,9 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg