Kreditvärdighet

Vad är kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är ett mått på en persons eller ett företags förmåga att återbetala lån och krediter. Det är en viktig faktor för långivare när de bedömer risken med att låna ut pengar. Kreditvärdighet bedöms utifrån en rad olika kriterier som sammanställs i en kreditupplysning.

Hur bedöms kreditvärdigheten?

Flera faktorer påverkar din kreditvärdighet, bland annat:

 • Inkomstnivå: Högre inkomst innebär oftast högre kreditvärdighet eftersom det visar att du har ekonomiska resurser att återbetala lån.
 • Skuldsättning: Din totala skuldsättning i förhållande till din inkomst är avgörande. Låg skuldsättning är positivt för din kreditvärdighet.
 • Betalningshistorik: Har du tidigare skött dina betalningar i tid? Regelbundna och punktliga betalningar förbättrar din kreditvärdighet.
 • Kredithistorik: Lång historik med ansvarsfullt hanterade krediter är ett gott tecken.
 • Antal kreditupplysningar: Många kreditupplysningar på kort tid kan ses som ett tecken på ekonomiska problem och kan påverka din kreditvärdighet negativt.

Varför är kreditvärdighet viktig?

Kreditvärdigheten påverkar dina möjligheter att få ett lån eller kreditkort beviljat samt de villkor du erbjuds. En hög kreditvärdighet kan leda till:

 • Lägre räntor: Långivare tar mindre risk med att låna ut pengar till någon med hög kreditvärdighet, vilket kan resultera i lägre räntor.
 • Bättre lånevillkor: Du kan få tillgång till större lånebelopp och längre återbetalningstider.
 • Ökad trovärdighet: En god kreditvärdighet signalerar ekonomiskt ansvarstagande till långivare, hyresvärdar och andra finansiella institutioner.

Exempel på hur kreditvärdighet används

När du ansöker om ett privatlån hos oss på Collector, inhämtar vi en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet. Detta hjälper oss att avgöra om du har ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka lånet. Vid en positiv bedömning kan du få förmånligare räntor och villkor på ditt lån.

Hur kan du förbättra din kreditvärdighet?

 1. Betala räkningar i tid: Se till att alltid betala dina räkningar och avbetalningar i tid.
 2. Minska skuldsättningen: Försök att betala av dina skulder så mycket som möjligt.
 3. Undvik onödiga kreditupplysningar: Ansök inte om flera krediter eller lån på kort tid.
 4. Håll koll på din kreditupplysning: Kontrollera din kreditupplysning regelbundet för att säkerställa att all information är korrekt.

Faktorer som påverkar kreditvärdighet

Faktor Beskrivning
Inkomst Årlig inkomst från arbete eller pension
Skuldsättning Totala skulder i förhållande till inkomst
Betalningshistorik Tidigare betalningsbeteende
Kredithistorik Längd och kvalitet på tidigare krediter
Kreditupplysningar Antal kreditupplysningar under en viss period

Räkna på ditt privatlån

Hos oss kan du låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr till bra ränta och villkor, utan säkerhet! Du får dessutom upp till 0,5% lägre ränta och 0 kr i uppläggningsavgift när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker med hjälp av Mobilt BankID.

 

 • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss 
 • Låna upp till 500 000 kr
 • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 5,9 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg