Vad är KALP?

KALP står för Kvar Att Leva På och är en metod som banker och andra långivare använder för att bedöma en låntagares betalningsförmåga. Genom att beräkna KALP får långivaren en uppfattning om hur mycket pengar du har kvar efter att dina fasta kostnader har betalats, vilket hjälper till att avgöra om du kan hantera ytterligare lånekostnader.

Hur fungerar KALP?

När en bank eller långivare gör en KALP-beräkning tar de hänsyn till dina inkomster och utgifter för att se hur mycket pengar du har kvar varje månad efter att alla fasta kostnader är betalda. Här är de viktigaste stegen i en KALP-beräkning:

 • Inkomst: Din totala månadsinkomst, inklusive lön, pension, bidrag och andra inkomstkällor.
 • Fasta kostnader: Dina fasta månadsutgifter, såsom boendekostnader (hyra, bolån), mat, transport, försäkringar, och andra nödvändiga utgifter.
 • Amortering och ränta: Kostnaden för befintliga lån och krediter, inklusive amorteringar och ränta.
 • Sparande och buffert: Eventuellt sparande och buffert för oförutsedda utgifter.

När alla dessa poster är inräknade får långivaren fram din KALP, vilket visar hur mycket pengar du har kvar att leva på varje månad.

Exempel på KALP-beräkning

Anta att din totala månadsinkomst är 30 000 kr och dina fasta kostnader uppgår till 20 000 kr, inklusive boendekostnader, mat, transport och andra nödvändiga utgifter. Du har dessutom amorteringar och ränta på befintliga lån som uppgår till 5 000 kr per månad. KALP-beräkningen skulle då se ut så här:

 

 • Total inkomst: 30 000 kr
 • Fasta kostnader: -20 000 kr
 • Amortering och ränta: -5 000 kr

KALP: 30 000 kr - 20 000 kr - 5 000 kr = 5 000 kr I detta exempel har du 5 000 kr kvar att leva på varje månad efter att alla fasta kostnader och lånebetalningar är betalda.

Varför är KALP viktigt?

KALP är en viktig del av kreditprövningen eftersom det hjälper långivaren att bedöma din betalningsförmåga och risken med att låna ut pengar till dig. Här är några skäl till varför KALP är viktigt:

 

 • Ansvarsfull långivning: Genom att beräkna KALP kan långivaren säkerställa att du har tillräckligt med pengar kvar att leva på efter att dina fasta kostnader och lånebetalningar är betalda, vilket minskar risken för överskuldsättning.
 • Ekonomisk stabilitet: KALP-beräkningen hjälper dig att förstå din egen ekonomiska situation bättre och att planera för att hantera dina utgifter och skulder på ett hållbart sätt.
 • Lånebeslut: En positiv KALP-beräkning kan öka dina chanser att få ett lån beviljat, medan en negativ KALP kan leda till avslag eller behov av att justera lånebeloppet eller återbetalningstiden.

Hur kan du förbättra din KALP?

Om din KALP-beräkning visar att du har lite pengar kvar att leva på efter att dina fasta kostnader är betalda, finns det flera sätt att förbättra din ekonomiska situation:

 

 • Minska dina fasta kostnader: Gå igenom dina utgifter och se om det finns möjligheter att minska kostnaderna, till exempel genom att omförhandla försäkringar, byta till billigare abonnemang eller minska onödiga utgifter.

 • Öka din inkomst: Försök att öka din inkomst genom att ta på dig extra arbete, ansöka om löneförhöjning eller hitta andra inkomstkällor.

 • Betala av skulder: Om möjligt, betala av befintliga skulder för att minska dina månatliga lånebetalningar och därmed öka din KALP.

 • Spara pengar: Skapa en buffert för oförutsedda utgifter och försök att spara regelbundet, vilket kan förbättra din ekonomiska stabilitet och KALP.

Räkna på ditt privatlån

Hos oss kan du låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr till bra ränta och villkor, utan säkerhet! Du får dessutom upp till 0,5% lägre ränta och 0 kr i uppläggningsavgift när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker med hjälp av Mobilt BankID.

 

 • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss 
 • Låna upp till 500 000 kr
 • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 5,9 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg