Vad betyder hushållsekonomi?

Hushållsekonomi handlar om hur du hanterar dina pengar i vardagen. Det handlar om att göra smarta ekonomiska val för att hålla din ekonomi i balans och uppnå dina mål, oavsett om det handlar om att spara till en resa eller att betala av skulder.

Varför är hushållsekonomi viktigt?

Att ha koll på din hushållsekonomi är avgörande för ditt ekonomiska välmående och i förlängningen även ditt psykiska välmående. Genom att ha en plan för dina inkomster och utgifter kan du undvika att hamna i ekonomiska svårigheter och istället ha möjlighet att leva det liv du vill.

Så skapar du en sund hushållsekonomi

  • Gör en budget: Ta reda på hur mycket pengar du har att röra dig med varje månad genom att göra en budget. Skriv ner dina inkomster och dina fasta utgifter för att se hur mycket du har kvar att spendera på övriga kostnader och sparande.

  • Spara regelbundet: Se till att du sparar en del av dina pengar varje månad. Det behöver inte vara mycket, men att ha en nödfond och ett sparande för framtiden ger dig en extra trygghet.

  • Undvik impulsköp: Försök att undvika att köpa saker bara för att du är sugen eller för att det är "erbjudanden". Tänk igenom dina köp och fråga dig själv om du verkligen behöver det.

  • Betala räkningar i tid: Se till att du betalar dina räkningar i tid varje månad för att undvika onödiga avgifter och skulder. Det kan vara en bra idé att sätta upp automatiska betalningar för att förenkla processen.

Spara pengar enkelt till låg risk

Det är aldrig för sent att börja spara pengar – till stort, som litet. Det kan vara allt från att starta ett sparande till dina barn, till en renovering eller till en drömresa. Hos oss kan du välja bland flera sparkonton för att hitta det som passar just dig. Du ansöker smidigt med hjälp av Mobilt BankID på bara några minuter. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg