Vad är en gäldenär?

En gäldenär är en individ eller organisation som har en skuld till en borgenär, vilken oftast är en långivare. Denna skuld kan vara i form av pengar, vilket gör personen till en penninggäldenär, eller i form av varor eller tjänster, vilket då benämns som naturagäldenär.

Olika typer av gäldenärer

Penninggäldenärer är vanligen privatpersoner som har lånat pengar från en bank. Naturagäldenärer uppstår när exempelvis ett företag har betalat i förskott till ett annat företag för en specifik tjänst och väntar på att tjänsten ska utföras.

Återbetalningsskyldighet som gäldenär

En gäldenär är alltid skyldig att återbetala skulden till borgenären. I fallet med pengalån innebär detta vanligtvis också att betala ränta.

Vad händer om gäldenären inte kan betala?

Om en gäldenär misslyckas med att återbetala sin skuld, tar långivaren först steget att skicka en påminnelse. Misslyckas detta, överlämnas ärendet ofta till ett inkassobolag som har till uppgift att indriva skulden.

Det slutliga steget, om skulden fortfarande är obetald, är att den överförs till Kronofogden, vilket kan resultera i en utmätning. Varje steg i denna process kan också innebära ytterligare kostnader för gäldenären.

Räkna på ditt privatlån

Hos oss kan du låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr till bra ränta och villkor, utan säkerhet! Du får dessutom upp till 0,5% lägre ränta och 0 kr i uppläggningsavgift när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker med hjälp av Mobilt BankID.

 

  • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss 
  • Låna upp till 500 000 kr
  • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 5,9 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg