Vad är en bunden ränta?

En bunden ränta är en typ av ränta som är fast under en förbestämd tidsperiod. När du väljer en bunden ränta på ditt lån eller sparande, förblir räntesatsen oförändrad under hela den avtalade bindningstiden. Det innebär att din månadskostnad förblir densamma under hela bindningstiden, oavsett eventuella förändringar i marknadsräntorna.

Hur fungerar det?

När du väljer en bunden ränta på ett lån eller sparande kommer din räntesats att fastställas baserat på den nuvarande marknadsräntan vid den tidpunkt då du tecknar avtalet. Denna räntesats förblir sedan densamma under hela bindningstiden, vanligtvis mellan ett till tio år, beroende på avtalet och låneinstitutet.

Under bindningstiden påverkas inte din räntesats av förändringar på marknaden. Det innebär att även om marknadsräntorna skulle öka eller minska under bindningstiden, förblir din ränta oförändrad enligt det avtalade beloppet.

Exempel på bunden ränta:

Antag att du tar ett bostadslån med en bunden ränta på 2% under en bindningstid på fem år. Om marknadsräntorna skulle öka eller minska under dessa fem år, kommer din ränta fortfarande att förbli 2% enligt det avtal du har med låneinstitutet. Detta ger dig stabilitet och förutsägbarhet när det gäller dina månatliga lånekostnader.

Fördelar med bunden ränta:

  • Stabilitet: Du vet exakt hur mycket du kommer att betala varje månad under hela bindningstiden, vilket gör det lättare att planera din budget.

  • Skydd mot räntehöjningar: Om marknadsräntorna stiger under din bindningstid påverkas inte din ränta, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för högre månadskostnader.

Nackdelar med bunden ränta:

  • Missad möjlighet till lägre ränta: Om marknadsräntorna sjunker under din bindningstid kan du missa möjligheten att dra nytta av lägre räntor.

  • Bindningstidens längd: Du är bunden till din ränta under hela bindningstiden och kan inte dra nytta av eventuella fördelaktiga förändringar på marknaden förrän bindningstiden löper ut.

Välj ett sparkonto som passar dig

Det är aldrig för sent att börja spara pengar – till stort, som litet. Det kan vara allt från att starta ett sparande till dina barn, till en renovering eller till en drömresa. Hos oss kan du välja bland flera sparkonton för att hitta det som passar just dig. Du ansöker smidigt med hjälp av Mobilt BankID på bara några minuter. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Välj ett sparkonto som passar dig

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg