Vad är ett blancolån?

Ett blancolån, även kallat privatlån, är en form av lån som tillhandahålls utan krav på säkerhet. Det innebär att du kan låna pengar utan att behöva ställa någon tillgång som säkerhet för lånet. Istället baseras lånet främst på din kreditvärdighet och förmåga att återbetala lånet.

Vad är skillnaden mellan privatlån och blancolån?

Enkelt uttryckt är svaret "inget". Termen blancolån används alltmer för att hänvisa till privatlån, och när du tar ett privatlån utan att behöva erbjuda någon säkerhet till banken, kan dessa två lånetyper anses vara synonyma. Det förekommer dock privatlån där banken kräver säkerhet, vanligtvis i form av bolån eller billån. I dessa fall är skillnaden mellan blancolån och privatlån betydande.

Varför tar man blancolån?

Blancolån tas oftast för att finansiera olika slags behov och önskemål. Det kan vara allt från renoveringar av hemmet till köp av ny bil. Ibland används blancolån även för att konsolidera andra skulder, vilket innebär att man samlar sina lån och befintliga skulder till ett enda lån med en lägre ränta.

Så många tar ett blancolån

Blancolån är vanligt bland många olika grupper av människor. Det kan vara privatpersoner som behöver extra finansiering för att förverkliga olika projekt eller för att täcka oväntade utgifter. Även företag kan ta blancolån för att finansiera tillväxt eller för att hantera kortsiktiga likviditetsproblem.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

  • Flexibilitet: Blancolån ger dig frihet att använda pengarna till vad du vill utan att behöva specificera ändamålet för lånet.
  • Ingen säkerhet krävs: Du behöver inte pantsätta dina tillgångar för att få lånet beviljat.
  • Enkel ansökningsprocess: Ansökningsprocessen är oftast smidig och kan göras online.


Nackdelar:

  • Högre ränta: Jämfört med säkerhetslån har blancolån vanligtvis högre räntesatser eftersom lånet inte är säkrat mot någon tillgång.
  • Kreditprövning: Långivaren utför en kreditprövning innan lånet beviljas, vilket kan påverka din kreditvärdighet.
  • Risk för överutnyttjande: Eftersom inga tillgångar används som säkerhet kan det finnas en risk att låntagare överutnyttjar lånet och hamnar i skuldfällan.

Ansök om ett blancolån

Att ansöka om ett blancolån är enkelt och kan göras online hos olika långivare. Kom ihåg att läsa igenom villkoren noggrant innan du skriver under låneavtalet.

Ansök om ett blancolån hos Collector

Hos Collector kan du ta ett blancolån på upp till 500 000 kr. Ansökan sker smidigt och tryggt med BankID, och du får ett preliminärt svar i samband med ansökan.

 

Läs mer och ansök här

Räkna på ditt blancolån

Hos oss kan du låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr till bra ränta och villkor, utan säkerhet! Du får dessutom upp till 0,5% lägre ränta och 0 kr i uppläggningsavgift när du ansöker direkt hos oss. Ansökan sker med hjälp av Mobilt BankID.

 

  • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss 
  • Låna upp till 500 000 kr
  • Fritt låneskydd i tre månader 
SEK/mån i år
Påbörja din ansökan*

*Vi tar inte en UC innan du skickat in din ansökan

Prissättning sker efter en individuell kreditprövning och är för nuvarande 5,9 – 17,9%. Uppläggningsavgift är 0 kr. Aviavgift 0 kr vid e-faktura eller autogiro. Exempel: Vid ett kreditbelopp om 105 000 kr med årlig rörlig kreditränta om 9,39% och 12 års löptid (144 återbetalningstillfällen) uppgår den effektiva räntan till 9,80%. Det totala beloppet att betala, vid oförändrad ränta blir 175 407 kr och din månadskostnad blir 1 218 kr. Årsränta per 2023-10-31.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg