Hero image

COLLECTOR PRIVATLÅN

Så ansöker du med en medsökande

Förbättra möjligheten till bättre lånevillkor.

Funderar du på att ansöka om ett privatlån? Genom att ansöka tillsammans med en medsökande kan du förbättra lånevillkoren och öka möjligheten att få lånet beviljat. Här kan du läsa om hur det går till och vad som kan vara bra att tänka på.

Vad är det som avgör om ett lån blir beviljat eller inte?

Till att börja med finns det några saker en bank alltid tittar på innan de beviljar ett lån – kreditrisk och betalningsförmåga. Det här gäller oavsett om du ansöker själv eller med medsökande och innebär att banken bland annat ser över hur många lån du har idag, totalt lånebelopp och eventuella betalningsanmärkningar. Din betalningsförmåga baseras på din inkomst, anställningsform och dina utgifter.

Bra att veta för dig som medsökande

En medsökande har samma skyldigheter och betalningsansvar mot banken som låntagaren har. Låntagaren har det huvudsakliga ansvaret i att lånet betalas tillbaka, men skulle låntagaren till exempel få betalningssvårigheter kan du som medsökande tvingas att betala hela summan. Det är också viktigt att vara medveten om att även medsökandes kreditvärdighet belastas av lånet. En medsökande bör därför först fundera på om den själv behöver låna pengar under löptiden.

Vilka fördelar finns för dig som låntagare?

En medsökande kan ge dig fördelen att låna mer pengar än vad du hade fått låna själv eftersom ytterligare en inkomst räknas ihop till lånet. I och med detta ökar sannolikheten att lånet kan betalas tillbaka och banken får då en minskad risk. Det kan banken belöna med bättre lånevillkor. Har du dessutom låg inkomst eller studerar och inte kan få ett lån själv, kan en medsökande ge dig möjlighet att få lånet beviljat.

Vem kan vara medsökande?

När det kommer till vem som får stå som medsökande är det viktigast att personen som ställer upp som medsökande har god kreditvärdighet. Utöver det gäller samma villkor som för låntagaren:

  • Vara minst 23 år
  • Vara folkbokförd i Sverige sedan 2 år
  • Ha en årsinkomst på minst 200 000 kr
  • Inte ha betalningsanmärkningar

Hur ansöker man?

Hos oss på Collector kan du kan ansöka om upp till 500 000 kronor helt digitalt med hjälp av BankID och får preliminärt besked direkt. Du får dessutom bäst ränta på ditt lån när du ansöker direkt hos oss.

Ansök om privatlån och få svar direkt

Fördelar med privatlån:

  • Bedömning utifrån dina förutsättningar
  • Preliminärt besked direkt
  • Säker signering med Mobilt BankID
  • 14 dagars ångerrätt
  • Möjlighet att ha en medsökande

Räkna på ett lån utan kreditupplysning

Hos oss på Collector kan du räkna och få en uppskattning på hur mycket du kan låna. Du gör ingen ansökan och det tas ingen kreditupplysning. Vill du däremot ansöka om lån hos oss gör vi alltid en kreditprövning för att bedöma din förmåga att betala tillbaka den sökta krediten.

Testa hur mycket du kan låna, utan kreditupplysning