Tänk på det här när du tar ett lån

Ibland sker oförutsedda händelser som gör att du kan behöva låna pengar. Eller så har du planer på att bygga ut, renovera eller köpa bil och behöver hjälp att finansiera hela projektet eller delar av det. Oavsett vad ditt lån gäller är det bra att tänka igenom det noggrant innan – så att du lånar smart, helt enkelt.

Att låna pengar – kostar pengar

Den första frågan du bör ställa dig är om du verkligen behöver ta ett lån. Att låna pengar kostar pengar (ränta), så låna bara när du verkligen behöver det och använd i första hand en buffert eller sparade pengar. Men ibland räcker inte riktigt sparbudgeten till och då kan ett privatlån hjälpa till att finansiera hela eller delar av utgiften.

Jämför olika banker och långivare

Om du har bestämt dig för att låna pengar bör du alltid jämföra olika banker och långivare för att få det bästa erbjudandet. Det är flera delar i ett lån som kan skilja sig åt och påverka din månadskostnad. Ett exempel på det är ränta. Den kan skilja sig mycket mellan olika banker, då banker viktar olika saker. En person kan få lägre ränta hos en bank, medan en annan person får längre ränta hos en annan bank.

Håll koll på vad som påverkar din ränta

Räntan är en stor och viktig del när du lånar pengar. Att den kan variera så mycket mellan olika banker beror på flera olika faktorer. Här nedan hittar du tre saker som du själv kan påverka för att sänka din månadskostnad:

  • Låna inte mer än nödvändigt och betala tillbaka så snabbt som din ekonomi tillåter
  • Jämför olika banker och deras lånevillkor
  • Ta en kreditupplysning på dig själv på Minuc.se. På så sätt får du en bra bild av ditt kreditbetyg och vad du kan göra för att förbättra det. Betyget visar hur välmående din privatekonomi och betalningsförmåga är, vilket påverkar vilken ränta du får.

Titta på den nominella räntan och den effektiva räntan

För att få en rättvis räntebild när du jämför olika lånerbjudanden är det viktigt att inte blanda ihop de olika räntorna. utan se till att jämföra den nominella räntan med nominell ränta, och den effektiva räntan med annan effektiv ränta. Nominell ränta är den ränta utan andra avgifter inräknade, medan den effektiva räntan inkluderar alla kostnader med lånet, såsom avi-avgift och uppläggningsavgift - som faktiskt påverkar totalkostnaden för ditt lån.

Öka chanserna till bra lånevillkor – lägg till en medsökande

Är ni fler som ska använda de lånade pengarna? Genom att söka tillsammans med en kreditvärdig medsökande har du större chans att få din låneansökan beviljad. Det ökar också chansen till bra lånevillkor med lägre ränta, eftersom lånet ses som tryggare när det fördelas på två personer. Tänk på att den medsökande också behöver ha en bra kreditvärdighet utan betalningsanmärkningar för att det ska ge positiv effekt.

Samla dina gamla lån och krediter

Säg upp befintliga krediter du inte använder innan du ansöker om ett nytt lån. Och om du har tidigare lån, krediter eller avbetalningsköp som du fortfarande inte betalat tillbaka kan du försöka baka in dessa i ditt nya lån – genom att samla lån och krediter. På så sätt städar du upp din ekonomi och ökar dina möjligheter till ännu bättre lånevillkor i framtiden. Alla lån passar dock inte att samla. Här gäller det att titta på både ränta och totalkostnad för lånen över tid och inte stirra sig blind på din månadskostnad.

 

Jag vill läsa mer om privatlån hos Collector!