Funderar du på att låna? Tänk på det här!

Oavsett om du tänker renovera köket, köpa en bil eller samla dyra smålån och krediter kan ett privatlån vara lösningen. Men innan du ansöker om ditt lån finns det några saker att tänka på. Läs mer och bli banksmart!

2 juni 2023 Privatlån

Välj bank med omsorg!

Jämför gärna olika bankers villkor, ränta och övriga avgifter men bestäm dig för en bank som du kan tänka dig att stanna kvar hos länge. Att byta bank ofta kan nämligen leda till ökade kostnader. Det beror på att de flesta privatlån är så kallade annuitetslån. Det innebär att du betalar tillbaka ett fast belopp varje månad, oavsett hur mycket du har kvar av lånet. I början av låneperioden betalar du därför mycket ränta och lite mindre av själva lånet (amortering) och ju längre tid du haft lånet, desto mindre består månadskostnaden av ränta och mer av amortering. Men om du byter bank – ja då börjar lånet om från början igen med stor del ränta och mindre amortering.

 

Jämför inte ”äpplen med päron”

När du ställer olika banker mot varandra, så var noga med att du tittar på samma saker hos alla banker: jämför nominell med nominell ränta och effektiv med effektiv ränta (i den effektiva räntan är även extra kostnader medräknade, som t.ex. uppläggningsavgift och aviavgift). Kontrollera också att det är årsräntan som anges och inte månadsränta eller någon annan ränta. En låg månadskostnad kan verka lockande men är inte alltid samma sak som att du får bra villkor, utan kan betyda att du bara sprider ut lånet över en längre tid, med högre ränta som följd.

 

Fundera över om samlingslån är en fördel

Har du många smålån, krediter och avbetalningar? Då kan det passa bra att samla dem. Det betyder att du tar ett större lån till bättre ränta för att betala av dyrare skulder. Då kan du:

 

  • Sänka dina månadskostnader tack vare bättre ränta och färre aviavgifter. 
  • Få bättre överblick över din ekonomi.
  • Få bättre kreditvärdighet.

Men alla lån passar inte lika bra att samla. Studielån och bolån har ofta redan bra villkor och ränta. Samla inte heller annuitetslån som du redan betalat på hos samma bank under en längre tid. Så samla bara dina lån om det gör att du förbättrar dina möjligheter att betala av skulderna. 

 

Utnyttja ränterabatten

Vissa banker erbjuder ränterabatt. Hos Collector får du upp till 0,5 procentenheter lägre ränta när du ansöker direkt hos oss. Du slipper också uppläggningsavgiften, får en personlig bankkontakt och en anpassad löptid som du när som helst kan ändra.

 

Ansök här!

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg