Varför det sällan är en bra idé att flytta sitt privatlån

Det kan låta lockande att flytta sitt lån till en annan bank och få lägre ränta. Men det kan vara lite lurigare än det låter, och om du har otur en smäll för din privatekonomi. Vi förklarar varför det sällan är en bra idé att flytta sitt privatlån.

Så fungerar ett annuitetslån

Ett privatlån är i de flesta fall någonting som kallas annuitetslån, det innebär att du har en fast månadskostnad som baseras på lånets storlek och löptid. Att ta ett annuitetslån innebär att du först kommer att betala en hög del räntekostnad och en mindre del amorteringsbelopp. Allt eftersom tiden går och själva lånebeloppet minskar kommer också räntekostnaden bli lägre och du kommer därmed amortera ett större belopp, även om din månadskostnad är konstant.

Under tiden att ditt lån tickar på kanske du lockas av att flytta ditt lån till en annan bank där du erbjuds lägre ränta. Det kan låta som en bra idé eftersom din månadskostnad blir lägre. Och det kan ju aldrig vara fel? Men vad som händer är att du börjar betala ränta på nytt, fast hos en annan bank. Det innebär att du betalar av ditt lån i en långsammare takt än vad du gjort om du stannat kvar. Alltså betalar du mer ränta än du egentligen behöver och belastar din egen ekonomi.

Luras inte av låga månadskostnader

Amir Shaat är teamchef för privatlån, kreditkort och fakturalösningar på Collector Bank. Han började sin karriär som handläggare på Lån & Spar och har stor erfarenhet från kunder som vill flytta sina lån när de erbjuds en bättre ränta någon annanstans. Han menar att man inte ska låta sig luras av att flytta sitt lån, även om månadskostnaden blir lägre.

– Det är lurigt. Kunder blir ofta kontaktade av samma låneförmedlare som de hade kontakt med när de tog sitt lån från första början. De lockar kunden till lägre månadskostnad utan att berätta hur det egentligen ligger till, att man genom att flytta sitt lån och behålla samma löptid egentligen bara betalar mer ränta till banken och aldrig börjar amortera på sitt lån, säger Amir.

Det finns undantagsfall

Men det finns förstås tillfällen då det kan vara en bra idé att flytta sitt lån. Ett sådant exempel är om du vill ha ett samlingslån, alltså att samla flera mindre lån till ett större. Det är ofta bättre att ha en gemensam ränta än flera splittrade och på så vis kan du faktiskt minska dina kostnader.

­– Som kund är det viktigt att komma ihåg att man i första steg alltid kan förhandla med sin nuvarande bank. Det är stor sannolikhet att du kan få ner din ränta om du bara har en dialog med banken. Eftersom räntan baseras på flera faktorer, bland annat kreditvärdighet kommer du kunna få bättre ränta genom att ha mindre lån och färre kreditupplysningar.

Att byta bank innebär dessutom ofta startavgifter och administration – vilket är tid och pengar du kanske hellre lägger på roligare saker?

Här kan du läsa mer om privatlån