Varför det inte alltid är en bra idé att flytta sitt privatlån

Det kan låta lockande att flytta sitt lån till en annan bank och få lägre ränta. Men det kan vara lite lurigare än det låter, och om du har otur en smäll för din privatekonomi. Vi förklarar varför det inte alltid är en bra idé att flytta sitt privatlån.

29 juni 2023 Privatlån

Så fungerar ett annuitetslån

Ett privatlån är ofta upplagt som ett annuitetslån. Det innebär att beloppet du betalar av på ditt lån är samma för varje månad fram tills att lånet är återbetalt. Ofta innebär detta att du betalar en större del ränta än amortering i början av lånet. Allt eftersom tiden går och själva lånebeloppet minskar kommer också räntekostnaden bli lägre och du kommer därmed amortera ett större belopp, även om din månadskostnad är konstant.

Under tiden att ditt lån tickar på kan du lockas av att flytta ditt lån till en annan bank där du erbjuds något lägre ränta. Det kan låta som en bra idé eftersom din månadskostnad blir lägre. Och det är inte fel? Men vad som händer är att du börjar på ny annuitet och betalar en större del ränta än amortering på nytt, fast hos en annan bank. Det kan innebära att du betalar av ditt lån i en långsammare takt än vad du hade gjort om du inte flyttat ditt privatlån. I slutändan kan det innebära att du betalar mer räntekostnader än du egentligen behöver. 

Är det värt att flytta ditt privatlån?

Miki Matic är försäljningschef på privatlån hos Collector. Han har arbetat med privatlån de senaste tio åren och har stor erfarenhet av kunder som vill flytta sina lån när de erbjuds en bättre ränta någon annanstans. Han menar att man behöver tänka till en extra gång, innan man flyttar sitt lån.

Kunder blir ju ofta kontaktade och uppmanade att flytta ett befintligt lån. Såvida man inte får en avsevärt lägre räntesats, kan det vara ofördelaktigt att flytta sitt befintliga privatlån då man börjar om på ny annuitet på det nya lånet, säger Miki.

Det finns undantagsfall

Men det finns förstås tillfällen då det kan vara en bra idé att flytta sitt lån. Ett sådant exempel är om du vill ha ett samlingslån, alltså att samla flera mindre lån till ett större. Det är ofta bättre att ha en och samma räntesats än flera utspridda lån och krediter. Genom att samla ihop dyrare lån och krediter kan du minska dina kostnader.

Med jämna mellanrum kan det vara bra att se över din generella lånesituation och säkerställa att du har marknadsmässiga lånevillkor. En bra början är att föra en dialog med din nuvarande bank innan du eventuellt börjar på ny annuitet hos en annan bank.

Att byta bank innebär dessutom ofta startavgifter och administration – vilket är tid och pengar du kanske hellre lägger på roligare saker?


Jag vill samla mina lån!

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg