Vanliga frågor om kreditkort

Allt fler väljer att handla med kreditkort. Det är inte så konstigt med tanke alla fördelar det innebär. Men vad innebär egentligen ett kreditkort? Hur fungerar krediten? Och vilka försäkringar ingår? Vi går igenom svaren på några av de vanligaste frågorna.

20 juni 2023 Kreditkort

Vad innebär en kortkredit?

Grundläggande för kreditkort är att du handlar med lånade pengar, din kortkredit. När du betalar med kreditkortet utnyttjar du krediten helt enkelt. Alla dina inköp samlas på en faktura som kommer i slutet av månaden och du kan då välja att betala hela beloppet utan ränta, eller skjuta upp en del av betalningen och då betala ränta på den del du skjuter upp. Precis som alla andra lån har kortkrediten en ränta som varierar mellan olika kort.

Ditt kreditkort har också en kreditgräns, vanliga kreditbelopp ligger på 10 000 kr – 100 000 kr i månaden. Vilken kreditgräns du får bestäms av vilken kreditgräns du själv ansökt om, men också vilken kreditgräns som långivaren anser att din ekonomi klarar av.

Kan jag få räntefri kredit?

Om du kan få räntefri delbetalning eller inte varierar mellan olika kort och långivare. Hos Collector kan du få upp till 100 000 kr i kredit och upp till 56 räntefria dagar.

Vilka försäkringar ingår?

Till skillnad från bankkort kommer ett kreditkort ofta med en del försäkringar, bonussystem och andra förmåner. Collectors kreditkort erbjuder bland annat upp till 56 dagars räntefri kredit och förlängd garanti med upp till ett år vid nyinköp av hemelektronik och vitvaror.

När du handlar online kan det vara säkrare att betala med ett kreditkort för att inte behöva ge tillgång till ditt lönekonto. Collectors kreditkort har dessutom en leveransförsäkring vid internetköp, vilket innebär att du får ersättning om den vara du köper inte dyker upp eller skulle vara skadad när den kommer fram. Försäkringen gäller från det att en vara har köpts via internet (från ett företag registrerat inom EU) till dess att den levererats till kortinnehavarens hemadress.

Från och med januari 2021 har alla kortköp på nätet gjorts ännu säkrare med hjälp av så kallad stark kundautentisering. Det innebär att du bekräftar ditt köp med hjälp av BankID eller din fyrsiffriga pin-kod.

Vad är valutapåslag?

När du handlar med ett vanligt bankkort utomlands lägger de flesta banker till en extra avgift på alla dina köp. Det kallas valutapåslag eller valutaväxlingspåslag. Men med ett kort utan valutaväxlingspåslag behöver du alltså inte betala någon procentuell avgift på köp och kontantuttag i utländsk valuta, vilket du kan spara en hel del pengar på.

När du betalar din resa med Collectors kreditkort Easyliving ingår både avbeställningsskydd och kompletterande reseförsäkring med 0 kr i självrisk. Det ger dessutom 0% i valutapåslag.

Kan jag ha ett extrakort till mitt kreditkort?

Ja, om du har ett Easylivingkort kan du koppla ett kostnadsfritt extrakort till det till en eventuell partner eller annan familjemedlem. I vår app kan ni hålla koll på det aktuella kortsaldot, de senaste köpen och senaste fakturan. Här samlas alla de gemensamma inköpen kopplat till kortet, på ett och samma ställe. På så sätt kan ni se var pengarna tar vägen, vilket i sin tur gör det lättare att lägga upp en sparbudget.

 

Jag vill ansöka om Collectors kreditkort

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg