Vad menar banken egentligen? Collector förklarar!

Inom bank och privatekonomi används många ord som kan vara svåra att förstå. Här reder vi ut några av de vanligaste banktermerna.

16 juni 2023 Privatlån

Amortering 

Amortering är det belopp som du betalar av på ditt lån vid varje betalningstillfälle. När du amorterar minskar ditt lån och även dina räntekostnader, eftersom räntekostnaderna baseras på hur stort lån du har. Ju mer du amorterar, desto mer minskar du ditt lån och din framtida räntekostnad. 

Betalningsanmärkning 

Om en person eller ett företag inte har betalt sina skulder i tid finns detta antecknat som en betalningsanmärkning i kreditupplysningsföretagens register. Anmärkningen ligger kvar i tre år.

Kreditupplysning

En kreditupplysning ger information om en persons kreditvärdighet i form av till exempel inkomstuppgifter, betalningsanmärkningar, civilstånd och om personen bor kvar i landet. Denna information använder långivare som underlag inför beslut att bevilja ett lån eller annan typ av kredit. 

Effektiv ränta 

Den effektiva räntan inkluderar alla kostnader för lånet, såsom aviavgift och uppläggningsavgift, vilket påverkar totalkostnaden för ditt lån. 

Nominell ränta 

Den nominella räntan är den ränta du betalar för själva lånet, utan andra eventuella avgifter inräknade. Jämför med den effektiva räntan som inkluderar alla kostnader för lånet, såsom aviavgift och uppläggningsavgift. Tänk på att jämföra nominell ränta med annan nominell ränta och effektiv ränta med annan effektiv ränta när du jämför olika lån.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg