De flesta svenskar har någon form av sparande – stort eller litet och med mer eller mindre regelbundna avsättningar. Oavsett vilken typ av sparare man är vill man få största möjliga avkastning på sina pengar, utan att ta allt för stora risker. Därför kan det vara bra att känna till den statliga insättningsgarantin.
Går du i tankarna att starta upp ett nytt konto för dina sparpengar? Kanske sonderar du terrängen efter ett konto med riktigt bra ränta för att du ska få så hög avkastning som möjligt. Då tänker du rätt. Men kontrollerar du också att de konton du överväger har insättningsgaranti?
Det finns nämligen många aktörer på marknaden som erbjuder sparkonton med riktigt höga räntor, men också med ganska hög risk. De saknar nämligen insättningsgaranti. Och det är lätt att glömma när man står i begrepp att starta ett konto. Risken finns att man bara fastnar för det konto som erbjuder den högsta sparräntan. Varför inte, liksom? Du vill ju få ut så mycket som möjligt av dina pengar på kortast möjliga tid.
Men vad händer om den bank eller det institut som har kontot går i konkurs eller av annan anledning måste likvideras? Då spelar det ingen roll hur hög ränta du har på kontot – dina pengar kommer att försvinna i alla fall.
Det är här insättningsgarantin kommer in i bilden. Insättningsgarantin fungerar nämligen som en försäkring för dina sparpengar, vilket betyder att du får ersättning av staten om det institut där du har placerat dina pengar går i konkurs eller om Finansinspektionen beslutar att insättningsgarantin ska träda i kraft.
Insättningsgarantin ersätter enligt dagens regelverk kapital och intjänad ränta upp till 1 050 000 kr per person och institut. Det innebär alltså att om du har sparat upp till 1 050 000 kr på ett konto med insättningsgaranti så får du tillbaka den summan av staten om institutet som tillhandahåller kontot skulle gå i konkurs. Om samma situation skulle uppstå när du har pengarna på ett konto utan insättningsgaranti riskerar du däremot att förlora hela summan.
När du ska välja sparkonto bör du alltså inte enbart stirra dig blind efter höga räntor utan även titta på vilket institut som tillhandahåller kontot och – framförallt – om kontot omfattas av insättningsgarantin. På så sätt kan du känna dig trygg med ditt sparande på lång sikt, vilket ju faktiskt är målet med sparande.
På riksgalden.se kan du läsa mer om den statliga insättningsgarantin.
Samtliga Collectors sparkonton omfattas av insättningsgarantin och erbjuder dessutom några av branschens mest förmånliga sparräntor. Här kan du läsa mer om Collectors sparkonton.