Tips när du ska köpa och sälja begagnat på nätet

Att köpa begagnade saker är bra för både miljön och för din privatekonomi. Vi tipsar om hur du kan tänka smart när du ska handla och sälja begagnat, både när det gäller vad som har högt andrahandsvärde men också när på året olika saker har som störst efterfrågan.

9 juni 2023 Kreditkort

Olika saker har olika andrahandsvärde

Självklart skiljer sig värdet åt från produkt till produkt, precis som det gör när du handlar någonting nytt. Det som ofta avgör andrahandsvärdet är hur fräsch och välbevarad en produkt är, hur stor efterfrågan är och om det är ett välkänt märke.

Säsongsbaserat

Ska du sälja begagnat är det bra att försöka tänka säsongsbaserat. Som nu när vi står inför våren kan småsaker som porslin, keramik och trädgårdsverktyg vara populärt men också det mesta inom motorsegmentet. Även cykeltrenden det senaste året har gjort avtryck på andrahandsmarknaden, vilket troligen kommer märkas under vår och sommar.

Elektronik

För dig som vill få in en extra intäkt hyfsat enkelt är det bland elektroniken du ska rensa och sälja. Elektronik har nästan alltid ett högt andrahandsvärde. Om du istället har tänkt köpa begagnad elektronik kan det vara bra att veta att andrahandspriset brukar påverkas och blir något lägre när de stora märkena lanserar någonting nytt. Då är det många som vill köpa det senaste och därför säljer sitt gamla. Det gör att utbudet blir större och priserna går ner.

Barnprylar

Något annat som har stort andrahandsvärde är barnmöbler och barnvagnar (speciellt joggingvagnar nu till sommaren). Det är produkter som ofta inte används under så lång tid vilket gör det tacksamt att både kunna köpa billigare begagnade alternativ, men också att kunna sälja vidare i takt med att ditt barn växer. Försök därför ta hand om barnprylar så gott det går så att de får en längre livslängd och möjlighet att sedan säljas till ett bättre pris.

Säkerhet kring betalning

Var extra uppmärksam kring betalning och leverans när du handlar begagnade saker via nätet. Tyvärr finns det bedragare som kan försöka lura dig på pengar. Däremot börjar andrahandsmarknaden bli allt mer säker när det gäller betalning, speciellt om du handlar hos traditionella aktörer så som blocket, tradera och fyndtorget. De satsar hårt på att ha säkrare betallösningar och försvåra för bedragare. Nedan har vi samlat 5 punkter som är bra att följa när du ska handla begagnat.

1. Undvik förskottsbetalningar

En grundregel som är bra att alltid ha med sig är att inte betala i förskott. Speciellt om du märker att säljaren försöker stressa fram betalningen. I värsta fall har du betalat för en vara som aldrig dyker upp.

2. Träffa helst personen

Det bästa är att träffas utomhus för överlämning av produkten och därefter genomföra betalningen. De flesta bedragare siktar in sig på produkter som ska skickas eftersom de då slipper möta den de lurar.

3. Använd säkra betaltjänster

Om det inte finns möjlighet att mötas upp och sköta betalningen på plats bör du använda en säker betaltjänst så att betalningen sker via en mellanhand. Ofta ingår då även skydd för både köpare och säljare. Om säljaren skickar dig en länk till en betaltjänst är det viktigt att du kollar upp så att den inte är falsk.

4. Be om kvitton

Be om att få med originalkvitto och skriv ett köpekontrakt där det framgår namn, datum och information om produkten som ni gör affären om.

5. Anmäl oseriösa personer

På köp- och säljsajter finns det en flik där du kommer i kontakt med ansvariga. De kan hjälpa till att blockera användare som bedrar och sysslar med skumma affärer.

 

Ansök om kreditkort

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg