10 tips för att spara ihop till kontantinsats

Att spara ihop till en kontantinsats för ett bostadsköp kan vara en stor utmaning, men med rätt strategier och en solid plan kan du nå ditt mål. När du får nycklarna till ditt eget hem kommer allt ha varit värt det. 

14 mars 2024 Sparkonto, Privatekonomi

Hur får man pengar till en kontantinsats?

Ska du ta ett bolån får du som mest låna upp till 85 % av bostadens värde, resterande 15 % är kontantinsatsen som du måste betala med dina egna pengar. Det vanligaste är att spara ihop till kontantinsatsen eller att använda en vinst från en tidigare bostadsförsäljning. Det kan kännas omöjligt att spara till kontantinsatsen men det går men lite vilja och en stark målbild.

10 tips på hur du sparar till hus eller lägenhet

Här har vi samlat tio tips på hur du kan effektivisera ditt sparande till en kontantinsats:

1. Sätt ett tydligt mål

Tänk på din dröm om ett eget hem som en inspirerande vision. Precisera ditt mål – räkna ut hur mycket du behöver spara för att kunna köpa det boende du är intresserad av och när du vill ha nått den summan. Att ha detta tydliga mål framför dig kan vägleda dina val och hålla din motivation vid liv.

2. Gör en budget

Dyk ner i din ekonomi och gör en detaljerad budget. Kartlägg dina inkomster och utgifter, där varje utgiftspost och inkomstkälla får sin egen plats. Identifiera var du kan skära ner och hur varje sparad krona kan bidra till din kontantinsats. Detta är kärnan i din strategi för att nå ditt mål.

3. Gör sparandet till en vana

Gör sparandet till en naturlig del av din ekonomi och ta för vana att regelbundet föra över en del av din inkomst till ditt sparkonto varje månad, till exempel i samband med att du betalar dina räkningar.

4. Välj rätt sparkonto

Att välja rätt sparkonto kan göra stor skillnad för hur väl ditt sparande växer. Vill du ha fast eller rörlig ränta? Ska pengarna vara låsta eller ska du kunna göra uttag? Oftast är det en bra idé att ha ett sparkonto där du låser pengarna till en högre ränta när du sparar till en kontantinsats. Det kommer med största sannolikhet ta några år innan du har sparat ihop hela summan och om pengarna är låsta riskerar du inte att ta av dem i onödan.

5. Skär ned på onödiga utgifter

Detta steget handlar om att bli en smart konsument. Gå igenom dina utgifter och fråga dig själv, "Behöver jag verkligen detta?". Varje avståndstagande från onödiga utgifter är ett steg närmare ditt mål. Det handlar inte om att leva spartanskt, utan att göra medvetna val. Jämför abonnemang och prenumerationer och byt till billigare alternativ. Laga mer storkok och skär ner på utematen eller förhandla om räntor om du har lån och kreditkortsskulder. Det finns många små saker du kan göra för att få lite extra pengar att sätta in till en kontantinsats varje månad.

6. Öka dina inkomster

Utforska nya möjligheter för att öka dina inkomster. Kanske kan du hitta ett extrajobb, börja frilansa eller sälja saker du inte längre behöver. Varje extra krona är en värdefull tillgång i din strävan att samla ihop till din kontantinsats.

7. Se över dina skulder

Har du stora skulder kan detta sätta käppar i hjulet för ditt sparande. Se över dina skulder och se vad du kan göra för att minska dem. Om du har många små lån och krediter utspridda hos olika långivare är det en god idé att se över om du kan ta ett så kallat samlingslån och på så sätt få ner dina månatliga lånekostnader. Fokusera på att betala av skulder med hög ränta först. Genom att minska dina skulder frigör du mer pengar som kan gå till ditt sparande.

8. Spara inte för mycket

Detta kan nog låta lite motsägelsefullt, men för att ditt sparande ska kunna vara regelbundet och långsiktigt behöver du ha pengar över så att du klarar dig och fortfarande kan unna dig saker. Annars finns det en risk att du tröttnar och avslutar ditt sparande.

9. Följ ditt sparande

Att följa ditt sparande hjälper dig att hålla koll på om allt går enligt plan och gör det möjligt att justera ditt sparande vid behov. Kanske behöver du öka ditt månadssparande efter ett tag för att du ska kunna komma i mål enligt tidsplanen eller så ligger du före planen och kan komma i mål tidigare, vilket kan göra dig mer fokuserad och exalterad på att spara.

10. Var tålmodig och konsekvent

Kom ihåg att sparande är en maraton, inte en sprint. Var tålmodig och ihärdig, det kommer att har varit värt allt när du får nycklarna till din egen bostad.

Spara till kontantinsats med Collector

Hos oss på Collector kan du enkelt öppna ett sparkonto med Bank-ID och börja spara till en lägenhet eller hus. Att ha ett sparkonto hos oss är helt avgiftsfritt och du omfattas alltid av den statliga insättningsgarantin. Du får bra ränta från den första kronan du sparar och pengarna kan växa stadigt tills du har fått ihop din kontantinsats. I vår app är det enkelt att hålla koll på ditt sparande. Du kan när som helst göra insättningar och när du startar ditt sparande väljer du själv om du vill kunna göra fria uttag eller låsa pengarna till en högre ränta. Läs mer om vårt sparkonto här!

 

Läs mer om våra olika sparkonton

 

Dina pengar skyddas av den statliga insättningsgarantin som en extra trygghet. Det innebär att ni får full ersättning på era sparade pengar, upp till 1 050 000 kronor per kund och institut, om Collector skulle gå i konkurs eller Riksgälden av annan anledning bestämmer att garantin ska inträda.   Ersättning under garantin betalas ut inom 7 dagar från garantins inträde. 

Läs mer om insättningsgarantin hos riksgälden

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg