Spara smart - öppna ett sparkonto med ränta!

Genom att öppna ett sparkonto kan du investera dina pengar och låta dem växa utan att du egentligen behöver göra någonting. Vi förklarar mer i denna artikel!

16 juni 2023 Sparkonto

Sparkonto med ränta 


Ränta är det pris man betalar för att låna pengar. När du sätter in pengar på ett sparkonto kan man säga att du lånar ut dem till banken – då kan banken välja att betala dig för att få låna dem, genom att erbjuda ränta. Ett sparkonto med ränta är alltså ett konto där du sätter in pengar för att få totalsumman att växa med hjälp av så kallad plusränta. 

Räntor kan höjas och sänkas

Banker kan då och då behöva förändra sina räntor. Det beror på olika anledningar och påverkas till exempel av marknadsläge eller konkurrens. Ett sparkonto kan ha hög ränta när banken behöver ta in pengar för att skapa en balans mellan inlånade och utlånade pengar. När det behovet inte längre finns kan räntan sänkas för att dämpa tillströmningen av lånade pengar från sparande kunder. 

Olika typ av konton  

Eftersom ränteläget tenderar att förändras har du som kund möjlighet att välja mellan ett sparkonto med så kallad rörlig ränta, eller ett med fast ränta där du binder upp dina pengar under en viss period. Om man väljer ett sparkonto med rörlig ränta kan den förändras över tid, samtidigt har man fri access till sina pengar och kan plocka ut dem när man vill. Vet man däremot att man inte behöver använda pengarna den närmaste tiden kan det dock vara en god idé att välja ett konto med fast ränta. Då är man garanterad den aktuella räntenivån, men man låser sina pengar under hela den avtalade perioden. 

Ett sparande med låg risk 

Ett sparkonto är ett tryggt och enkelt sparande med låg risk. Många väljer att dela upp sitt sparande i olika delar, ett på lång sikt och ett på kort sikt. Sparandet på kort sikt med syftet att bygga upp en buffert som kan användas vid oväntade utgifter, och ett sparande på lång sikt för exempelvis resor, bröllop eller renoveringar.  

Spara smart - öppna ett sparkonto hos Collector: 


Med hjälp av BankID kan du öppna ett sparkonto hos oss på bara några minuter. I vår app får du enkelt en bra översikt över dina sparkonton.   

Förmånlig ränta 

Hos oss får du alltid en bra ränta till låg risk. Att sätta in dina pengar på ett sparkonto är både effektivt och säkert. På ett sparkonto växer pengarna stadigt utan att du egentligen behöver göra någonting. Läs mer om våra aktuella räntor här.   

Dina pengar skyddas av insättningsgaranti 

Vare sig du väljer ett sparkonto med fast eller rörlig ränta hos Collector omfattas det av den statliga insättningsgarantin. Den innebär att du är garanterad full ersättning på dina sparade pengar, upp till totalt 1 050 000 kr per bank eller institut, om en svensk bank där du har ditt sparkonto skulle gå i konkurs, eller om Finansinspektionen av annan anledning beslutar att insättningsgarantin ska träda i kraft. 

Inga avgifter 

Att spara ska inte kosta något, hos oss är det avgiftsfritt att spara. Du kan därför enkelt själv räkna ut hur mycket ränta du kommer att tjäna in genom sparkontot du väljer. 

 

Öppna ett sparkonto här
 

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg