Just nu förekommer bluff-sms med Collector som avsändare. Vi vill påminna om att vi aldrig ber dig lämna ut några personliga inloggningsuppgifter. Vidarebefordra falska sms till polisens tipstjänst på nummer 7726.

Skydda dig mot bedrägerier i skatteåterbäringstider

Varje år när deklarationssäsongen drar i gång ökar även aktiviteten bland bedragare. De försöker utnyttja den förväntan och ibland förvirring som många känner inför skatteåterbäringen. Falska mejl, sms och telefonsamtal kan verka trovärdiga, men de har ett tydligt syfte – att lura till sig pengar eller personlig information. För att undvika att bli ett offer är det viktigt att känna igen varningstecknen och vidta rätt åtgärder.

14 april 2025

Vanliga bedrägerimetoder

Bedragare använder sig ofta av falska mejl och sms som ser ut att komma från Skatteverket. De kan hävda att du just nu har en skatteåterbäring tillgänglig, att du måste bekräfta dina uppgifter eller att det finns en obetald skatteskuld. Dessa meddelanden innehåller inte sällan länkar till falska webbplatser där du ombeds logga in med BankID eller lämna ut kortuppgifter.

Det förekommer även telefonsamtal där bedragare utger sig för att vara från Skatteverket. De kan påstå att du måste agera snabbt för att få din återbäring eller undvika extra avgifter. I vissa fall försöker de till och med få dig att installera en programvara på din dator, vilket kan ge dem full tillgång till dina bankkonton.

Tecken på bluffmeddelanden

Dessa bedrägeriförsök blir tyvärr mer och mer sofistikerade, och kan för ett otränat öga vara svåra att identifiera. Men det finns ett par varningssignaler som är viktiga att känna till:

  • Språkfel och konstiga formuleringar – Skatteverket kommunicerar alltid på korrekt svenska. Om du ser en blandning av svenska och engelska bör du vara misstänksam.
  • Efterfrågar kontouppgifter – Skatteverket efterfrågar aldrig dina kontouppgifter i mejl eller sms. Det gör de endast via deras e-tjänster som du loggar in på med din e-legitimation.
  • Brådskande uppmaningar – Bedragare försöker ofta skapa panik genom att påstå att du måste agera omedelbart. Skatteverket ger alltid gott om tid att hantera skatteärenden.

Så skyddar du dig

För att undvika att bli lurad bör du aldrig klicka på länkar i misstänkta sms eller mejl. Om du är osäker kan du alltid gå direkt till Skatteverkets officiella webbplats och logga in där på egen hand. Lämna aldrig ut dina personliga uppgifter, bankuppgifter eller inloggningsuppgifter till någon som kontaktar dig via telefon, sms eller mejl – Skatteverket begär aldrig sådan information via dessa kanaler.

Om du misstänker att du har fått ett bluffmeddelande kan du rapportera det till Skatteverket. Ett misstänkt sms kan även vidarebefordras till 7726 (siffrorna motsvarar ordet SPAM på knappsatsen i telefonen) för att hjälpa mobiloperatörerna att blockera bedrägeriförsök.

Genom att vara vaksam och känna igen varningstecknen kan du minska risken att bli lurad och skydda både dina pengar och din personliga information. Bedragare blir alltmer sofistikerade, men genom att hålla dig informerad och följa Skatteverkets riktlinjer kan du känna dig trygg även under deklarationssäsongen.

Vart vänder jag mig om jag blivit drabbad?

Om du får ett misstänkt mejl eller samtal som utger sig för att vara från Skatteverket behöver du inte rapportera det direkt till dem. Skatteverket får regelbundet in tips och vidtar åtgärder, inklusive polisanmälan, när någon försöker använda deras namn i bedrägerisyfte.

Har du däremot lämnat ut personliga uppgifter och blivit utsatt för bedrägeri, ska du omedelbart anmäla det till polisen. Det är också viktigt att snarast kontakta din bank för att spärra eventuella konton och förhindra ekonomisk skada.

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg