Skapa en budget och håll den - 8 smarta tips

Rinner pengarna iväg trots att du har bestämt dig för att vara sparsam? Då är det antagligen dags att skapa en budget. Att hålla sig till en budget betyder nämligen inte att du aldrig ska unna dig något eller göra något kul. Det innebär däremot att du är uppmärksam på vad det är du spenderar pengar på och bestämmer dig för att hålla dig inom vissa ramar. Här är några tips på vägen.

9 juni 2023 Privatlån, Sparkonto, Kreditkort

1. Skapa en årsbudget och en månadsbudget

Gå igenom alla dina utgifter. Mat, boende och transporter brukar vara tre av de största kostnadsposterna och när du har fått koll på dem och andra fasta kostnader som du har vet du vad du har kvar till kläder, resor, nöjen och annat. Bestäm dig för hur mycket du får spendera inom varje kategori och hur mycket du ska spara.

2. Notera allt du köper

Använd en anteckningsbok eller en app; det viktiga är att du verkligen skriver ned allt du köper - inte bara de stora utgifterna utan allt. Att hålla koll på allt du spenderar över en period så kort som två veckor kan ge oanade insikter om slöseri som du knappt var medveten om. Dessutom ser du hur snabbt kostnaderna kommer upp i rätt höga summor. Om du använder Collectors kreditkort kan du se alla dina köp i Collectors app som finns för iOS och Android.

3. Ge dig själv veckopeng

Bestäm dig för hur mycket pengar du är beredd att spendera varje vecka på saker som bensin och mat och bestäm dig för att inte överskrida den summan. Kanske ska enbart din veckopeng finnas tillgängligt på ditt konto varje vecka?

4. Håll dig till inköpslistan

Många spräcker sin budget när de köper mat hungriga eller om de får idén att testa en ny, spännande maträtt med en massa ingredienser som de inte kommer att använda mer än en gång. Just nu är inte den rätta tiden för att vara äventyrlig i köket. Håll dig till din inköpslista som du skapat utifrån dina behov och frångå den inte hur lockad du än blir i matbutiken.

5. Ha flera bankkonton

Att ha flera, olika bankkonton är ett fantastiskt bra knep för att göra det lättare att hålla koll på din privatekonomi. Skapa ett konto för sparande, ett konto för fasta utgifter och ett för rörliga, t ex mat och nöjen. På så vis har du koll på att du alltid har pengar till allt du behöver och ser vad som finns kvar inom varje kategori.

6. Ät mer hemlagat och köp inte snacks och dricka på stan

Ett mycket bra sätt att spara pengar på är genom att undvika restaurangbesök. Ät frukost innan du går hemifrån på morgonen, ta med dig lunch och planera dina middagar. Även drycker som kaffe och vatten på flaska är ofta mycket överprissatta i kiosker och butiker och om du istället dricker ditt kaffe hemma och fyller på vattenflaskan samtidigt kommer din budget att tacka dig.

7. Jämför kostnader

Se över dina fasta kostnader och jämför olika leverantörer för att ta reda på om du kan pressa priserna. I dag finns många smarta onlinetjänster som hjälper dig att jämföra priser och tjänster. Prisjämförelsesajter hjälper dig att jämföra priser på varor så att du kan köpa den från den billigaste leverantören. Ett exempel är Matspar.se där du kan fylla på din varukorg med mat och handla där du får din mat billigast.

8. Sluta slänga

Många av oss är slarviga när det kommer till att maximera de produkter vi köper vilket är dåligt både för plånboken och miljön. Bestäm dig för att använda varenda smula av det du köper. Krama ur tandkrämstuben och ät dina rester av gårdagens middag. Låt heller inte kranarna stå och rinna och håll koll på maten i kylen så att du inte måste slänga mat som blivit gammal av misstag. Det här är ett mycket bra sätt att få full utdelning för dina pengar.

Se över dina räntekostnader!

Betalar du för hög ränta på ditt privatlån eller har du flera dyra smålån? Byt till ett privatlån hos Collector och sänk din månadskostnad. Ränta och villkor baseras på dina förutsättningar och du får svar på din ansökan direkt. Ansök online med Mobilt BankID.

 

Jag vill ansöka om ett privatlån

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg