Så skapar du en semesterbudget – som är lätt att följa

Med drygt en månad kvar till de stora semesterveckorna är det hög tid att lägga upp en ekonomisk plan inför semestern. Genom att undvika vissa fällor kan du hålla nere kostnaderna och få sommarbudgeten att gå ihop på ett bra och smart sätt – vi tipsar om hur!

20 juni 2023 Sparkonto

Separera semesterekonomin från vardagsekonomin

Att lägga upp en budget för semestern är ett måste för att kunna ha koll på hur mycket du spenderar och om du närmar dig ditt maxtak, men också för att inte riskera att blanda ihop dina semesterpengar med din övriga ekonomi. Räkna på vad som skulle vara en rimlig summa att spendera utifrån dina ekonomiska förutsättningar och sätt det som riktlinje. Summan bör vara exklusive alla dina fasta kostnader såsom hyra, försäkringar och andra räkningar som ju tyvärr inte tar semester, utan fortsätter att komma som vanligt.

Skriv upp planer och utflykter

För att försäkra dig om att pengarna kommer räcka till det du vill göra, kan du skriva en lista med alla planer, utflykter och eventuella resor. Ta reda på kostnaderna och räkna ihop totalsumman för att se till så att det ryms i din semesterkassa.

Gör ett specifikt semesterkonto

När du har sammanställt dina planer och lagt upp en budget som passar din ekonomi sätter du över den bestämda summan på ett specifikt semesterkonto. Denna summa blir din budget som ska räcka under alla semesterveckor och täcka utgifter som utflykter, mat och transporter. Välj därför noggrant hur mycket semestern får kosta – och håll dig till detta belopp!

Om du öppnar ett sparkonto hos Collector får du dessutom ränta på dina sparade pengar, så att de växer till semestern börjar. Inga avgifter och fria uttag på våra rörliga sparkonton.

Avsätt en semesterpott per vecka

Förutom en övergripande budget för hela sommaren är det bra att dessutom dela upp budgeten på en pott per vecka. Räkna ut hur mycket du tror kommer behövas per vecka för att enklare hålla koll på kostnaderna längs vägen och utifrån de planer du har. Ta din totala summa, dela upp den veckovis och fördela efter dina planer och utgifter.

Fällor att undvika

Snacks och fika

Förhoppningsvis erbjuder vädret många dagar på stranden, men se upp så att strandhäng automatiskt inte innebär att köpa fika.  Är ni flera i familjen är läsk, glass och annat smått en utgift som lätt drar iväg. Det kan kosta flera hundra per dag, pengar som kan gå till något mycket roligare. Ta istället med dig mat, dryck och fika hemifrån och spara in massor med pengar.

Impulsköp

”Det är ju ändå semester” är ett ganska vanligt tankesätt under stora delar av semestern. Men som alltid kan impulsköp ofta bli en riktig bov – och är det verkligen värt det? Tänk efter några gånger extra på om köpet verkligen är något du behöver och på vad du faktiskt skulle kunna göra för de pengarna istället.

Utemat

Självklart ska du äta gott ute emellanåt, men se till att hålla dig till din budgetplan så att det inte riskerar att bli en vana. Gör enklare matlådor till stranden, ordna en picknick istället för att besöka cafét och bjud hem ett gäng vänner och grilla hemma eller ute i det fria istället för att äta grillat på en restaurang.

 

Läs mer om Collectors sparkonton

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg