Så påverkas din ekonomi vid en separation

Ska du och din partner dela på er? Då kan det vara en god idé att läsa på lite kring vad som händer med privatekonomin vid en separation eller skilsmässa, så att du ger dig själv bästa möjliga förutsättningar inför nästa fas av livet.

20 juni 2023 Privatlån

Så påverkas din privatekonomi vid en separation

Ibland tar livet vändningar som inte går att förutse. Ni blir kära, flyttar ihop – och några år senare kanske ni väljer att gå isär. I samband med detta sker en del förändringar i din privatekonomi.


Viktigt att tänka på kring bodelning

Om ni bor tillsammans kommer ni att behöva göra en bodelning. Detta innebär att ni delar upp egendomen som har köpts för gemensamt bruk. Är ni gifta omfattas även tillgångar som ni ägde innan giftermålet. Vi kommer till hur ni löser gemensamma lån lite längre fram.

Om du är sambo rekommenderar vi dig att läsa på om sambolagen för att få full koll på vad som gäller i ditt fall. I samband med separation eller skilsmässa bör ni skriva ett bodelningsavtal. Annars finns det risk för att någon av er kräver bodelning i efterhand.


Alternativ för lån vid separation

Om du och din partner har tagit gemensamma lån, exempelvis för en bil, behöver ni komma överens om hur ni bäst hanterar det efter separationen. Alternativen går att kokas ner till följande tre:

 

  • Många vill kapa banden med sin före detta partner, men det bästa alternativet är att fortsätta stå gemensamt på lånet fram tills att ni säljer bilen. Om ni delar upp lånet kommer ni att behöva ansöka om lån separat. Då görs en ny kreditprövning. Risken är stor att ni inte kommer att få en bättre ränta, och i vissa fall får bara den ena igenom sin ansökan.
  • En av er tar över hela lånet. Banken kommer att göra en ny kreditprövning av personen som vill ta över lånet. Det går alltså inte att säga att detta är en möjlig lösning för alla par.
  • Sälj bilen direkt och lös lånet. Detta är likt alternativ 1 ett sätt att undvika att annuitetsprocessen börjar om, vilket sker om lånet delas upp. Det innebär att fördelningen av ränta och amortering räknas om, utan att löptiden förändras. Resultatet blir en annan månadskostnad med samma amorteringstakt.

Samma regler gäller även för övrig egendom som ni har tagit lån för att betala, exempelvis en bostad eller en båt.


Vad händer efter separationen?

En separation eller skilsmässa innebär såklart förändringar i din privatekonomi även efter att bodelningen är klar. Vi rekommenderar att du kikar över dina utgifter, för att få en uppfattning om vad som behöver justeras i budgeten framåt. Har du många privatlån kan du samla dessa hos Collector för att få bättre villkor och lägre månadskostnad. Detta kan göra stor skillnad för dig som är nyseparerad.


Jag vill samla mina lån!

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg