Så kan du lösa dyra lån och krediter

Genom att lösa dyra lån och krediter du samlat på dig genom årens lopp, kan du sänka dina kostnader och få en bättre kreditvärdighet. På Collector hjälper vi till att bunta ihop dina lån på ett ställe och till en lägre ränta. På så sätt slipper du hålla reda på en massa räkningar och olika långivare.

8 september 2023 Privatlån

När du vill bli av med dyra lån 

Med tiden är det inte helt ovanligt att samla på sig lån och krediter som till en början verkade fördelaktiga. Även små belopp växer sig större med räntor och avgifter, och när dyra lån och krediter växer på hög kan det till slut leda till stress och inte minst höga kostnader.  

Det finns dock en lösning på problemet – och det är att samla dyra lån och krediter genom att lösa dem med ett enda lån. Det kan kallas samlingslån, omstartslån eller saneringslån. Principen är densamma och resultatet gör att du oftast blir skuldfri snabbare. Samlingslån har skapats för att folk med många mindre lån oftast har svårare att få ett nytt lån. Genom att då lösa de gamla skulderna är samlingslånet ett mer realistiskt alternativ som ges för att göra en ekonomisk nystart.  

Små lån blir lätt ett större

Att ansöka om ett lån på några tusen kronor kan verka som en obetydlig sak, vilket gör att du kanske inte tänker två gånger innan du tar steget. Men i verkligheten kan dessa små lån faktiskt bli betydligt dyrare när du har betalat alla räntor och avgifter. Många mindre långivare har generellt sett ogynnsamma räntesatser, något som lätt kan glömmas bort när du ansöker om lånet. I slutändan kan du hamna med ett tiotal olika lån för att täcka upp varandra. Räntekostnaderna hopar sig och din ekonomiska situation försämras allt mer. 

Kan man lösa lån i förtid?

Att lösa lån i förtid kan vara en smart metod för att minska dina skulder snabbare. Genom att betala av lånet innan den ursprungliga tidsperioden har gått ut kan du undvika att betala onödiga räntor, och spara pengar på lång sikt. Det är viktigt att undersöka eventuella avgifter eller kostnader såsom ränteskillnadsersättning och liknande för bundna lån när du vill lösa lånet i förtid.  

Hos Collector kostar det ingenting att lösa lånet i förtid. Och vill du göra extra inbetalningar för att amortera snabbare går det också bra, även detta utan att du behöver betala extra kostnader.  

Lös de lån som kostar mest

När du väljer att lösa dina lån och krediter är det viktigt att fokusera och börja med de lån och krediter som har högst ränta och månatliga kostnader. Genom att använda ett lån för att lösa dessa skulder, så länge det nya lånet har lägre ränta och avgifter per lånat belopp, kan du spara pengar. Det är fördelaktigt att välja att lösa de skulder som har de mest påfrestande ekonomiska villkoren, för att uppnå de största besparingarna. 

Lösa dyra lån och krediter – att tänka på!

Innan du tar beslutet att lösa dyra lån och krediter genom ett enda lån, finns det flera saker att tänka på: 

 

  • Kolla upp den nya räntan: Jämför räntesatser och eventuella avgifter för det nya lånet med de befintliga lånen och krediterna. Se till att det nya lånet erbjuder en lägre ränta och att de totala kostnaderna för att lösa de befintliga skulderna inte överstiger de potentiella besparingarna. Hos Collector får du upp till 0,5% lägre ränta om du ansöker hos oss direkt. 
  • Se över återbetalningstiderna: Granska återbetalningstiderna för det nya lånet. Det kan vara fördelaktigt att välja en längre återbetalningstid för att göra månatliga betalningar mer överkomliga. Men kom ihåg att en längre återbetalningstid kan innebära att du betalar mer totalt sett på grund av räntekostnader. 
  • Utvärdera din betalningskapacitet: Se över din ekonomiska situation för att vara trygg i att du har tillräcklig betalningskapacitet för att klara av det nya lånet. Gör en noggrann budgetanalys och se till att du kan hantera de nya månatliga betalningarna utan att det blir en alltför stor börda. 
  • Hur påverkas din kreditvärdighet: Ta hänsyn till hur en sammanslagning av dina lån och krediter kan påverka din kreditvärdighet. Att ansöka om ett hopbakslån kan leda till en tillfällig minskning av din kreditpoäng, men om du sköter dina betalningar ordentligt kan det på sikt förbättra din kreditvärdighet. 
  • Långivarens pålitlighet: Gör research och se till att den långivare du väljer för samlingslånet är pålitlig och seriös. Kontrollera villkor, servicekvalitet och eventuella recensioner från tidigare kunder. 

Ansök om att samla dina lån hos Collector

Collector erbjuder privatlån för att lösa gamla lån och krediter. Detta kallas ofta för ett samlingslån. Genom att ansöka om ett privatlån hos oss kan du kombinera dina befintliga lån och krediter, till ett enda lån. Det kan göra det lättare för dig att hantera dina betalningar, eftersom du bara behöver hålla koll på en enda betalning varje månad istället för flera. 

Våra grundkrav är följande: 

 

  • Du ska vara minst 23 år 
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige sedan 2 år 
  • Ha en årsinkomst på minst 200 000 kr 
  • Inte ha betalningsanmärkningar 

 

Ansök om ett samlingslån 

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg