Så hanterar du januaris ekonomiska utmaningar

“Mycket månad kvar i slutet av pengarna“ – så kan januari många gånger upplevas. Inte så konstigt då vi just nu befinner oss mitt i årets största shoppingperioder, vilket gör att väntan på januarilönen känns extra lång. I denna artikel tipsar vi om hur du kan dryga ut kassan inför- och under januari.

8 december 2023 Kreditkort, Privatekonomi

Få koll på läget

Innan du faktiskt vet hur din ekonomi ser ut, är det svårt att veta vilka delar av den du kan påverka och förbättra. Många gånger kan du se dina transaktioner i internetbanken, så ta en titt där och se om det är någon kategori av utgifterna som drar iväg extra mycket.  

 

Bli en smartare konsument!

Mat är många gånger en stor utgift i ett hushåll, extra mycket nu när matpriserna ser ut som de gör. Vi behöver ju äta, men du kan spara massor av pengar på att handla smart: 

 
 

Dra nytta av mellandagsrean

Det är inte bara kampanjpris på prylar under mellandagsrean, utan även på mat. Speciellt mat och dryck som klassas som typisk julmat (så som skinka, köttbullar, rödbetssallad och så vidare). Köp hem detta när det är extrapris och är under januari månad. Visst kan man känna sig trött på julmat efter december, men du hittar massor av tips på nätet hur du kan trolla fram nya smaker och maträtter med dessa ingredienser. 

 

Butikens egna varor

Dyrare inte alltid är bäst. Enligt Råd & Röns tester håller lågprismärken och butikers egna märkesvaror hög kvalitet, till bättre pris. De testar noggrant kvalitet, pris och smak – och ofta hamnar det billigare märket i topp. Så håll utkik!

 

Lär dig din butik

Lär dig vilken dag din butik sänker priset på de varor som har kort datum, eller till exempel ställer fram fruktlådor till ett billigt pris. Ofta sänks priserna på frukt och grönt till helgen, och då är det läge att fynda. 
 

 

Matappar

Kolla in matsmart.se. Det är en onlinebutik som räddar mat som annars skulle slängas på grund av till exempel felaktiga förpackningar, överproduktion eller korta bäst-före-datum. Minska matsvinnet, samtidigt som du handlar mat till ett mycket billigare pris! Ladda även ner appen Foodrunners. Med den kan du jämföra priser och hitta de bästa erbjudandena från alla butiker i ditt närområde.

 

Skjut fram förfallodatum

Om du vet att vissa räkningar kommer vara svåra att betala under januari, kontakta företagen och fråga om de kan skjuta fram förfallodatumet en månad. På så sätt slipper du eventuella påminnelseavgifter, dröjsmålsränta och andra tråkiga kostnader 

 

Bättre planering till nästa år

Låt 2024 bli året då du tar kontroll över din ekonomi! För att inte hamna i samma situation igen, finns det säkerligen en del saker du kan göra annorlunda till nästa år. Börja med att lägga undan en liten summa varje månad det kommande året, som du sedan kan ta fram om ett år. 

 
Med Collectors kreditkort får du upp till 56 dagars räntefri kredit. Det innebär att det inte kostar någonting att använda krediten om du inom den satta tidsperioden nyttjar din kredit och betalar tillbaka den. Det här ger dig en flexibilitet att göra dina inköp under januari och hantera utgifterna över en viss tid. 
 
  
Jag vill ansöka om Collectors kreditkort 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg