Ränteavdrag – så fungerar det!

Missa inte att du som privat låntagare kan ha möjlighet till en skatteminskning på dina lån – ett så kallat ränteavdrag. Här går vi igenom vad ränteavdrag innebär och när du har rätt till det.

8 juni 2023 Privatlån

Vad innebär ränteavdrag?

Du som privatperson kan få rabatt på den ränta du betalar för dina lån (med undantag för studielån), en rabatt i form av ett ränteavdrag som görs i din deklaration och betalas tillbaka som skatteåterbäring. Ränteavdrag är alltså en form av skatteminskning för att ge privatpersoner större möjlighet att låna pengar genom att göra det billigare. Eftersom räntekostnaden för lån alltså kan vara lägre än vad du tidigare har räknat med bör du räkna med ränteavdraget i din kalkyl om du har tänkt ansöka om lån.

Vilka lån kan du göra ränteavdrag på?

Vanligast är att göra ränteavdrag på bostadslån, men du kan även göra avdrag på följande lån:

 

  • Privatlån
  • Billån
  • Skulder på kreditkort
  • Sms-lån och snabblån
  • Övriga konsumentkrediter så som Betalkoll eller vid delbetalning i butik och online


När får du göra ränteavdrag?

Ränteavdraget gäller endast om du har ett kapitalunderskott vilket innebär att de räntekostnader du har för ditt eller dina lån är ett större belopp än din inkomst av kapital så som ränta på sparade pengar eller aktieutdelning. Det är till exempel inte ovanligt att räntekostnaderna för ett bostadslån är högre än kapitalinkomsterna, eftersom ett bostadslån ofta innebär höga belopp. Utöver det måste nedan krav följas:

Du har betalat skatt

Eftersom det vid ränteavdrag är skatten som minskas, måste det finnas skatt att reducera. Hur stort avdrag som därmed blir beror på hur stort skattebelopp som betalats in under det taxeringsår som ränteavdraget avser.

Du har betalat din ränta

Räntan måste vara betald under det taxeringsår du ansöker om avdrag för.

Du står som betalningsansvarig

För att söka om ränteavdrag behöver du stå som betalningsansvarig för hela lånet, eller en del av det. Är ni två ansvariga kommer ni att tilldelas 50 % var av avdraget, men kan ändra det genom att ni båda noterar ändringen i inkomstdeklarationen.

Alla avdrag som görs i deklarationen sker även i en specifik turordning, så länge det finns skatt kvar att reducera bort, vilket gör att ränteavdraget påverkas av den reducerade summan.

Hur ansöker du om ränteavdrag?

Vanligast och smidigast är att göra ditt ränteavdrag via deklarationen där du redovisar ditt kapitalunderskott till Skatteverket. I Sverige skickar långivare automatiskt en kontrolluppgift till Skatteverket om hur mycket ränta du har betalat, vilket gör att ditt räntebelopp redan är ifyllt på deklarationsblanketten. Dock kan det alltid vara bra att se över så att allt stämmer.

Du hittar informationen kring ditt räntebelopp i din deklarationsblankett under rubriken ”Avdrag – Kapital”.

Om du vill stämma av ränteavdraget med ditt årsbesked för privatlån hittar du det genom att logga in här:

 

Jag vill logga in

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg